Wykonanie
Tym oto
ciastem chciałabym powitać wszystkich, którzy zechcą uczestniczyć i
śledzić życie mojego bloga...Ciasto sprawdzi się na każdej uroczystości. Coś słodkiego dla wielbicieli
bezów, masy kajmakowej i
śmietany. Smaku nadaje także
alkohol.
Biszkopt:4
jajka35 g
kakao40 g
mąki pszennej135 g
cukru1 łyżki
kawy rozpuszczalnej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo nasączenia: 3 łyżki z soku
cytryny, 3 łyżki
wódkiDo posmarowania: 410 g
dżemu wiśniowego, 2 łyżki
wódkiMasa kajmakowa:510 g masy kajmakowej250 g
margaryny4 łyżki
wódki3 łyżki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki gorącej
wody290 g
bezówMasa śmietanowa:1 l
śmietany kremówki 36%1
śmietan-fix2 łyżki
cukru pudru4 łyżki
wódki40 ml
soku z cytryny + 2 łyżki
wody4 łyżeczki
żelatynyKakao do posypania
Biszkopt:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy
cukier. Do miski przesiewamy
mąkę pszenną,
kakao,
kawę rozpuszczalną oraz
proszek do pieczenia.Gdy masa
białkowa jest już sztywna kolejno dodajemy po jednym
żółtku. Na koniec dodać przesianą
mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 18 minut.


Ostudzić
biszkopt i skropić wymieszanym
sokiem z cytryny i
wódką. Wierzch posmarować
dżemem połączonym z
wódką.Masa kajmakowa:Ważne jest aby
masło i masa kajmakowa miały pokojową temperaturę.
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej
wody.
Masło ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce),
wódkę i
kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi
bezami. Masę wykładamy na warstwę
dżemu.

Masa śmietanowa:
Żelatynę łączymy z
sokiem z cytryny i
wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli
wodnej (wstawiłam szklankę do gotującej się
wody i mieszałam do momentu uzyskania płynnej konsystencji). Delikatnie przestudzić.
Śmietanę (schłodzoną) ubić na sztywno (z dodatkiem śmietanfixu i
cukru pudru). Do przestudzonej
żelatyny dolać
wódkę, przelać do
śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć i wyrównać na
masie kajmakowej. Górę posypać
kakao.Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego!
