ßßß
Wilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem pysznych suszonych daktyli. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest smakowity. Daktyle można zastąpić innymi, ulubionymi suszonymi owocami, zachęcam jednak do spróbowania z daktylami, gdyż idealnie pasują do smaku kokosa.
Składniki:(forma 33 cm x 23 cm)4 jajka2 szklanki mąki pszennej (1 szklankę można zastąpić 1/2 szklanki mąki kokosowej)3/4 szklanki cukru1/2 szklanki oleju1 szklanka jogurtu naturalnego1 szklanka wiórków kokosowych2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka suszonych daktyli (drobno pokrojonych)dodatkowo:100 g czekolady50 g masła2 łyżki mlekagarść dowolnych orzeszków lub migdałów (drobno posiekanych)Przygotowanie:Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, następnie jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać, tak by nie było grudek mąki.Dodać wiórki i daktyle, wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30 - 35 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu wystudzić i polać polewą.Polewa:Czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub na garnku z wrzącą wodą.W mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita, dodać orzeszki i taką polewą polać ciasto.