Wykonanie

Wilgotne ciasto
kokosowe z dodatkiem pysznych
suszonych daktyli. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest smakowity.
Daktyle można zastąpić innymi, ulubionymi
suszonymi owocami, zachęcam jednak do spróbowania z
daktylami, gdyż idealnie pasują do smaku
kokosa.

Składniki:(forma 33 cm x 23 cm)4
jajka2 szklanki
mąki pszennej (1 szklankę można zastąpić 1/2 szklanki
mąki kokosowej)3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1 szklanka
jogurtu naturalnego1 szklanka
wiórków kokosowych2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
suszonych daktyli (drobno pokrojonych)dodatkowo:100 g
czekolady50 g
masła2 łyżki
mlekagarść dowolnych orzeszków lub
migdałów (drobno posiekanych)Przygotowanie:
Jajka utrzeć z
cukrem, dodać
olej, następnie
jogurt i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać, tak by nie było grudek
mąki.Dodać wiórki i
daktyle, wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30 - 35 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu wystudzić i polać polewą.Polewa:
Czekoladę połamać, dodać
masło i
mleko, roztopić w mikrofalówce lub na garnku z wrzącą
wodą.W mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita, dodać orzeszki i taką polewą polać ciasto.