ßßß Cookit - przepis na Złe Wino. Czym dobry Sos upodlić

Złe Wino. Czym dobry Sos upodlić

nazwa

Wykonanie

Które wina są dobre? To proste: te, które są dobre. Tak z pewnością przedstawiłby istotę rzeczy obywatel Italii. Jak samemu rozpoznać dobroć wina? Łatwo, są na to dwa sposoby. Pierwszy opiera się na doświadczeniu własnym, które nie przychodzi szybko i bywa okupione bólem głowy.
Drugi sposób jest szybszy i niezwiązany z ryzykiem pojawienia się migreny w dniu następnym: wystarczy zrobić sos z dużą zawartością wina, dodać go do dania, zjeść to wszystko razem i przekonać się, czy smakuje. Jeśli nie - Czytelnik może mieć pewność, że wino było złe. Nie popsute, lecz niedobre. Żaden specjalistyczny kurs wiedzy o winie nie da, o ile nie będzie poparty intensywną praktyką osobistą, czyli eksperymentowaniem na własnym Czytelnika organizmie.
Jeśli Czytelnik w winie nie pragnie się rozkochiwać a do tego szanuje On swoje samopoczucie i nie ma zamiaru nim ryzykować a gdy zależy Mu na dobrym sosie, niech zrobi tak: kupi do sosu wino włoskie. Czerwone, wytrawne, z północnej części Italii. Cały tak zwany winiarski "Nowy Świat" niech raczej omija szerokim łukiem, robiąc do sosu zakupy. Warto w ten sposób postąpić, bo zastosowanie w dowolnym daniu sosu z zawartością odpowiedniego wina sprawi, że najbardziej banalna rzecz osiągnie smak kulinarnego specjału.
Składniki:
200 g mięsa z szynki wieprzowej
200 g chudej szynki wędzonej w plastrach
1 mała cebula
1 puszka pomidorów lub 300 ml dobrego przecieru pomidorowego
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
kilka małych ziemniaków
garść tartego żółtego sera
sól
Składniki marynaty:
2 łyżki ciemnego winnego octu
3 łyżki sosu sojowego
150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
Składniki marynaty wymieszać dokładnie ze sobą ( umieścić w słoiku, zakręcić słoik i intensywnie kilka razy potrząsnąć), zalać mięso i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie rozgrzać suchą patelnię z grubym dnem, włożyć na nią mięso wraz z całą ilością marynaty i smażyć przez chwilę na maksymalnej mocy palnika, często mieszając.
Zdjąć mięso z patelni, starając się pozostawić na niej jak najwięcej płynu pozostałego po smażeniu. Odłożyć i posolić.
Ziemniaki obrać, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie, odstawić.
Ponownie rozgrzać patelnię z pozostałą na niej marynatą i na tym zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
Dodać szynkę pokrojoną na małe kawałki i smażyć wszystko przez chwilę intensywnie mieszając.
Dodać pomidory wraz z zalewą (należy je wcześniej rozgnieść w puszce widelcem) lub przecier pomidorowy. Wymieszać, zagotować, dodać wino i zagotować ponownie. Zdjąć patelnię z palnika i posolić sos. Powinien być dobrze doprawiony. Jeśli wyda się zbyt kwaśny a to zależy od gatunku pomidorów - doprawić małą ilością cukru.
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, wymieszać. Na wierzchu ułożyć ziemniaki i całość posypać serem.
Przykryć garnek pokrywką i zapiekać całość w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Jeszcze przed kulinarnym finałem przekonać się będzie można jak poważny sukces zbliża się wraz z upływającym czasem. Sos wykonany na bazie odpowiedniego wina da znać Czytelnikowi o swej wysokiej jakości roztaczając w kuchni aromat, na długo przed tym, nim rzecz cała opuści piekarnik.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2016/01/ze-wino-czym-dobry-sos-upodlic.html