Wykonanie
Które
wina są dobre? To proste: te, które są dobre. Tak z pewnością przedstawiłby istotę rzeczy obywatel Italii. Jak samemu rozpoznać dobroć wina? Łatwo, są na to dwa sposoby. Pierwszy opiera się na doświadczeniu własnym, które nie przychodzi szybko i bywa okupione
bólem głowy.
Drugi sposób jest szybszy i niezwiązany z ryzykiem pojawienia się migreny w dniu następnym: wystarczy zrobić sos z dużą zawartością
wina, dodać go do dania, zjeść to wszystko razem i przekonać się, czy smakuje. Jeśli nie - Czytelnik może
mieć pewność, że
wino było złe. Nie popsute, lecz niedobre. Żaden specjalistyczny
kurs wiedzy o
winie nie da, o ile nie będzie poparty intensywną praktyką osobistą, czyli eksperymentowaniem na własnym Czytelnika organizmie.
Jeśli Czytelnik w
winie nie pragnie się rozkochiwać a do tego szanuje On swoje samopoczucie i nie ma zamiaru nim ryzykować a gdy zależy Mu na dobrym sosie, niech
zrobi tak: kupi do sosu
wino włoskie. Czerwone, wytrawne, z północnej części Italii. Cały tak zwany winiarski "Nowy Świat" niech raczej omija szerokim łukiem, robiąc do sosu zakupy. Warto w ten sposób postąpić, bo zastosowanie w dowolnym daniu sosu z zawartością odpowiedniego
wina sprawi, że najbardziej
banalna rzecz osiągnie smak kulinarnego specjału.Składniki:200 g
mięsa z
szynki wieprzowej200 g
chudej szynki wędzonej w plastrach1 mała
cebula1 puszka
pomidorów lub 300 ml dobrego
przecieru pomidorowego1 szklanka czerwonego
wytrawnego winakilka małych
ziemniakówgarść tartego
żółtego serasólSkładniki marynaty:2 łyżki ciemnego
winnego octu3 łyżki
sosu sojowego150 ml
oliwy z pierwszego tłoczeniaSkładniki marynaty wymieszać dokładnie ze sobą ( umieścić w słoiku, zakręcić słoik i intensywnie kilka
razy potrząsnąć), zalać
mięso i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.Po tym czasie rozgrzać suchą patelnię z grubym dnem, włożyć na nią
mięso wraz z całą ilością marynaty i smażyć przez chwilę na maksymalnej mocy palnika, często mieszając.
Zdjąć
mięso z patelni, starając się pozostawić na niej jak najwięcej płynu pozostałego po smażeniu. Odłożyć i posolić.
Ziemniaki obrać, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie, odstawić.Ponownie rozgrzać patelnię z pozostałą na niej marynatą i na tym zeszklić pokrojoną drobno
cebulę.
Dodać
szynkę pokrojoną na małe kawałki i smażyć wszystko przez chwilę intensywnie mieszając.
Dodać
pomidory wraz z zalewą (należy je wcześniej rozgnieść w puszce widelcem) lub
przecier pomidorowy. Wymieszać, zagotować, dodać
wino i zagotować ponownie. Zdjąć patelnię z palnika i posolić sos. Powinien być dobrze doprawiony. Jeśli wyda się zbyt kwaśny a to zależy od gatunku
pomidorów - doprawić małą ilością
cukru.
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, wymieszać. Na wierzchu ułożyć
ziemniaki i całość posypać
serem.
Przykryć garnek pokrywką i zapiekać całość w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Jeszcze przed kulinarnym finałem przekonać się będzie można jak poważny sukces zbliża się wraz z upływającym czasem. Sos wykonany na bazie odpowiedniego
wina da znać Czytelnikowi o swej wysokiej jakości roztaczając w kuchni aromat, na długo przed tym, nim rzecz cała opuści piekarnik.