Wykonanie
Według mnie to jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio piekłam. Ciasto jest mocno
czekoladowe i bardzo wilgotne w środku. Ciasto to jest pyszne i na pewno nie raz jeszcze go przygotuje. Świetnie nadaje się również na święta.Składniki:ciasto:200 g
buraków100 ml
oleju150 g
cukru trzcinowego200 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
kakao200 g
jogurtu naturalnego1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią¼ łyżeczki
solipolewa:100 g
cukru pudru50 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
kakao3 łyżki
mlekaWykonanie:ciasto:
Buraki obrać, ugotować i zmiksować na
pure.Do
buraków dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 50 - 60 minut do momentu aż patyczek po wetknięciu w ciasto będzie suchy.Ciasto ostudzić.Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą.Ciasto polać polewą i zostawić do wystygnięcia. Wierzch ciasta można posypać np. wiórkami
czekolady.