Wykonanie
Przepis na te pierniczki króluje w święta w mojej rodzinie od kilku lat.Jest
hitem na
stole świątecznym nawet ciasta się kryją przy tych puszystych podusiach.Ciężko dokładnie opisać co się czuje jedząc je.Poprostu niebo w gębie!Zachęcam do spróbowania a napewno każdego roku będą gościć w waszych domach.Składniki na ok 4 duże blachy piekarnikowe:3
jajka,3
żółtka,1 kg
mąki pszennej,1 szklanka
sztucznego miodu,250 g
margaryny,200 g
cukru,3 łyżki kwaśnej
śmietany,2 łyżeczki
oleju,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,2 łyżeczki
sody,1 opakowanie
przyprawy do piernika,2 łyżki
cynamonu,1 łyżka
smalcuoraz
marmolada różana do nadziewania piernikówZe 100g
cukru robimy karmel (
cukier wsypujemy do małego garnuszka i stawiamy na małym ogniu.
Cukru nie mieszamy tylko delikatnie potrzasamy garnuszkiem aż się rozpuści. )Do rozpuszczonego
cukru wlewamy bardzo ostrożnie pół szklanki gorącej
wody chwilkę czekamy aż resztki
cukru okleją się od dna i dolewamy szklankę
miodu.Dosypujemy tez
proszek do pieczenia(spieni się w karmelu i tak właśnie ma byc).Rozpuszczamy margarynęna osobnym rądelku.3
jajka i 3
żółtka ucieramy w mikserze z resztą
cukru na puszysty krem.Najwygodniej jest gdy nasz robot kuchenny posiada końcówkę hak wtedy wszystkie składniki po kolei dokładamy do ubitych
jajek.Jeśli takiej końcówki nie posiadacie trzeba wyrobić ciasto ręcznie lecz najpierw należy przestudzić karmel i
margarynę.Ciasto po wyrobienie jest dość luźne i należy włożyć go do lodówki na calą noc.Ciasto następnego dnia jest dość twarde ale plastyczne.Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wykrawamy szklanką krążki.Na środek krążka nakładamy
marmoladę różaną,boki ciasta smarujemy delikatnie
woda aby górny krążek dobrze się przykleił.Gotowe pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Trzeba pozostawić ok 5 cm odstęp
między ciasteczkami gdyż dość urosną.Pieczemy w 160 stopniach 15 minut.Wystudzone pierniki polewamy roztopioną
czekolada i posypujemy dowolnymi posypkami.Polewa:Pół na pół tabliczki gorzkiej i
mlecznej czekolady, na każde 100 g
czekolady 2 łyzek
masła.
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.