Wykonanie
Ryby są wspaniałe, choć muszę przyznać, że ciągle jem ich zdecydowanie za mało. Kiedy padło hasło na przygotowanie potrawy z
ryby z dodatkiem
cytryny i
pietruszki od razu wiedziałam, że muszę takie danie zrobić. Miałam w planie upiec całą
rybę, ale muszę polegać na tym co kupi K., który tym razem przyniósł filety z
okonia morskiego. Ta
ryba okazała się bardzo smaczna, soczysta, lekko kwaskowa, upieczona na łożu z
kuskusu z dodatkiem
groszku i
pietruszki - pychotka. Polecam!Zobaczcie jakie pomysły na
rybę z
cytryną i
natką pietruszki mają
Malwina, Shinju i Mopsik .
Składniki :250g
kuskusu2
cytrynygałązka
rozmarynu250ml
bulionu rybnego2 garście mrożonego
groszku2 łyżki
oliwy z oliweknatka pietruszki4
filety z białej ryby (u mnie
okoń morski)sol,
pieprzPrzygotowanie :
Kuskus wsypać do miski, wcisnąć sok z połowy
cytryny i drobno pokrojony
rozmaryn. Zalać
bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W małej miseczce wymieszać
oliwę z
sokiem z połowy
cytryny i dodać go do
kuskusu, razem z posiekaną
natką i
groszkiem.
Kuskus wymieszać, podzielić na 4 porcje i nakładać je na arkusze papieru do pieczenia. Na
kuskusie położyć
rybę (skórą do dołu), posolić i popieprzyć. Na rybie ułożyć cienkie plasterki
cytryny, papier zwinąć w sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na 15 minut (lub do czasu aż
ryba będzie upieczona). Natychmiast podawać.
Smacznego !