ßßß Cookit - przepis na Pieczona ryba na kuskusie z cytryną i natką pietruszki

Pieczona ryba na kuskusie z cytryną i natką pietruszki

nazwa

Wykonanie

Ryby są wspaniałe, choć muszę przyznać, że ciągle jem ich zdecydowanie za mało. Kiedy padło hasło na przygotowanie potrawy z ryby z dodatkiem cytryny i pietruszki od razu wiedziałam, że muszę takie danie zrobić. Miałam w planie upiec całą rybę, ale muszę polegać na tym co kupi K., który tym razem przyniósł filety z okonia morskiego. Ta ryba okazała się bardzo smaczna, soczysta, lekko kwaskowa, upieczona na łożu z kuskusu z dodatkiem groszku i pietruszki - pychotka. Polecam!
Zobaczcie jakie pomysły na rybę z cytryną i natką pietruszki mają Malwina, Shinju i Mopsik .
Składniki :
250g kuskusu
2 cytryny
gałązka rozmarynu
250ml bulionu rybnego
2 garście mrożonego groszku
2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
4 filety z białej ryby (u mnie okoń morski)
sol, pieprz
Przygotowanie :
Kuskus wsypać do miski, wcisnąć sok z połowy cytryny i drobno pokrojony rozmaryn. Zalać bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W małej miseczce wymieszać oliwę z sokiem z połowy cytryny i dodać go do kuskusu, razem z posiekaną natką i groszkiem. Kuskus wymieszać, podzielić na 4 porcje i nakładać je na arkusze papieru do pieczenia. Na kuskusie położyć rybę (skórą do dołu), posolić i popieprzyć. Na rybie ułożyć cienkie plasterki cytryny, papier zwinąć w sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na 15 minut (lub do czasu aż ryba będzie upieczona). Natychmiast podawać.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/10/pieczona-ryba-na-kuskusie-z-cytryna-i.html