ßßß Cookit - przepis na Belona z cytrynowym pieprzem pieczona w folii

Belona z cytrynowym pieprzem pieczona w folii

nazwa

Wykonanie

Belona pieczona w folii to bardzo dietetyczne i lekkie danie, świetne na obiad lub kolację.
Dodatkowy atut tej ryby to oprócz jej rewelacyjnego smaku niebieski kręgosłup i ości, które wyglądem przypominają niebieską żyłkę. Ich wyrazistość w upieczonej rybie sprawia że jest wygodniejsza w jedzeniu.
Więcej o tej rybie znajdziecie tu http://www.kulinarny-blog.pl/belona-morska-ryba-o-zielonym-kregu/
1 belona (około 50 cm długości)
pęczek kopru
1 cytryna
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1-2 łyżki oliwy
folia do pieczenia
Podane proporcje wystarczą do przygotowania ryby dla 2-óch osób
Wypatroszoną rybę (najczęściej w takiej formie jest sprzedawana nad morzem przez lokalnych rybaków) dokładnie płuczemy i osuszamy.
Cytrynę kroimy na pół, a następnie jedną połówkę kroimy w średniej grubości plastry. Koper dzielimy na mniejsze gałązki.
Na folii do pieczenia układamy belonę, następnie jej grzbiet i boki nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Po zewnętrznych stronach oraz w środku obsypujemy pieprzem cytrynowym. Do środka ryby wkładamy gałązki kopru oraz plastry cytryny. Szczelnie zawijamy folię.
Rybę w folii układamy na blasze. Wlewamy około1 szklankę wody, aby folia nie przywarła podczas pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym do 130-150 St C w funkcji pieczenia około 30 minut.
Aby skrócić czas pieczenia można zwiększyć temperaturę, ale najsmaczniejsza będzie ryba pieczona dłużej ale w niższej temperaturze.
Dekorujemy połówką cytryny oraz koprem.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/belona-pieczona-w-folii