Wykonanie
Belona pieczona w folii to bardzo dietetyczne i lekkie danie, świetne na obiad lub kolację.Dodatkowy atut tej
ryby to oprócz jej rewelacyjnego smaku niebieski kręgosłup i ości, które wyglądem przypominają niebieską żyłkę. Ich wyrazistość w upieczonej rybie sprawia że jest wygodniejsza w jedzeniu.Więcej o tej rybie znajdziecie tu http://www.kulinarny-blog.pl/belona-morska-ryba-o-zielonym-kregu/1 belona (około 50 cm długości)pęczek
kopru1
cytryna2 łyżeczki
pieprzu cytrynowego1-2 łyżki
oliwyfolia do pieczeniaPodane proporcje wystarczą do przygotowania
ryby dla 2-óch osóbWypatroszoną
rybę (najczęściej w takiej formie jest sprzedawana nad morzem przez lokalnych rybaków) dokładnie płuczemy i osuszamy.
Cytrynę kroimy na pół, a następnie jedną połówkę kroimy w średniej grubości plastry.
Koper dzielimy na mniejsze gałązki.Na folii do pieczenia układamy belonę, następnie jej grzbiet i boki nacieramy odrobiną
oliwy z oliwek. Po zewnętrznych stronach oraz w środku obsypujemy
pieprzem cytrynowym. Do środka
ryby wkładamy gałązki
kopru oraz plastry
cytryny. Szczelnie zawijamy folię.
Rybę w folii układamy na blasze. Wlewamy około1 szklankę
wody, aby folia nie przywarła podczas pieczenia.Pieczemy w rozgrzanym do 130-150 St C w funkcji pieczenia około 30 minut.Aby skrócić czas pieczenia można zwiększyć temperaturę, ale najsmaczniejsza będzie
ryba pieczona dłużej ale w niższej temperaturze.
Dekorujemy połówką
cytryny oraz
koprem.