Wykonanie
Dzisiaj odrobinę wspomnień...

Miałam szczęście odwiedzić piękny
kraj, jakim jest Chorwacja i posmakować tamtejszej tradycyjnej kuchni. Wylądowałam na wyspie Ugljan w pobliżu Zadaru, ale pomimo dużej ilości turystów, zza każdego
rogu wyłaniał się uśmiechnięty mieszkaniec tego
kraju. Wyjątkowo wspominam tamten wyjazd i postanowiłam podzielić się z
Wami wspomnieniami oraz ciekawym przepisem na tzw. potrawkę pasterską w moim wydaniu.Dlaczego akurat teraz, w środku zimy? Ponieważ odrobina
słonecznych zdjęć w okresie mrozów i śniegu przyda się każdemu, a poza tym otrzymałam dziś paczkę z produktami
marki Podravka, które nadają się idealnie do przygotowania śródziemnomorskich dań, w tym oczywiście chorwackich specjałów. Oferowane produkty są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku - powstają one na bazie warzyw dojrzewających w słońcu południowej Europy, bez konserwantów.Ponadto Podravka to chorwacka firma, która od lat działa na polskim rynku! Sprawdźcie koniecznie co mają w swojej śródziemnomorskiej ofercie na http://www.podravka.com/pl/smakikuchnisrodziemnomorskiej/

Postanowiłam przygotować na bazie
pomidorów krojonych i ajvaru
ostrego od Podravki, aromatyczną potrawkę pasterską, w Chorwacji znaną jako čobanac, która jest popularny w kontynentalnej części Chorwacji. Potrawka powinna być gęsta, sycąca i pobudzać nas do pracy. W oryginale potrawka opiera się na
jagnięcinie lub
baraninie, dużej ilości
cebuli i
pomidorów. Postanowiłam przygotować taki właśnie gulasz/potrawkę na podstawie
szynki wieprzowej.

Przepis na 3-4 porcje:0,5 kg
szynki wieprzowej2
cebule białe400 g
pomidorów krojonych firmy Podravka2 łyżki Ajvaru
ostrego firmy Podravka0,5 kg
ziemniaków100 ml półwytrawnego
białego wina1 ząbek
czosnkuSól morska i świeżo mielony
pieprzOliwa z oliwek do smażeniaKilka ziaren
ziela angielskiego,
listek laurowy.Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z
czosnkiem na
oliwie aż się lekko zrumieni. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
mięso,
sól morską, świeżo mielony
pieprz i podsmażamy przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy całość ciepłą
wodą, dodajemy
ziele angielskie oraz
listek laurowy i dusimy całość aż
woda całkowicie się zredukuje. Po tym czasie dodajemy ponownie odrobinę
wody oraz pokrojone
pomidory wraz z Ajvarem i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie
ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę i dorzucić do potrawki, całość zalać
winem i po ok. 15 minutach zdjąć z ognia.Smacznego!


