ßßß Cookit - przepis na Chorwackie specjały, czyli Cobnac w mojej wersji

Chorwackie specjały, czyli Cobnac w mojej wersji

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj odrobinę wspomnień...
Miałam szczęście odwiedzić piękny kraj, jakim jest Chorwacja i posmakować tamtejszej tradycyjnej kuchni. Wylądowałam na wyspie Ugljan w pobliżu Zadaru, ale pomimo dużej ilości turystów, zza każdego rogu wyłaniał się uśmiechnięty mieszkaniec tego kraju. Wyjątkowo wspominam tamten wyjazd i postanowiłam podzielić się z Wami wspomnieniami oraz ciekawym przepisem na tzw. potrawkę pasterską w moim wydaniu.
Dlaczego akurat teraz, w środku zimy? Ponieważ odrobina słonecznych zdjęć w okresie mrozów i śniegu przyda się każdemu, a poza tym otrzymałam dziś paczkę z produktami marki Podravka, które nadają się idealnie do przygotowania śródziemnomorskich dań, w tym oczywiście chorwackich specjałów. Oferowane produkty są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku - powstają one na bazie warzyw dojrzewających w słońcu południowej Europy, bez konserwantów.
Ponadto Podravka to chorwacka firma, która od lat działa na polskim rynku! Sprawdźcie koniecznie co mają w swojej śródziemnomorskiej ofercie na http://www.podravka.com/pl/smakikuchnisrodziemnomorskiej/
Postanowiłam przygotować na bazie pomidorów krojonych i ajvaru ostrego od Podravki, aromatyczną potrawkę pasterską, w Chorwacji znaną jako čobanac, która jest popularny w kontynentalnej części Chorwacji. Potrawka powinna być gęsta, sycąca i pobudzać nas do pracy. W oryginale potrawka opiera się na jagnięcinie lub baraninie, dużej ilości cebuli i pomidorów. Postanowiłam przygotować taki właśnie gulasz/potrawkę na podstawie szynki wieprzowej.
Przepis na 3-4 porcje:
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule białe
400 g pomidorów krojonych firmy Podravka
2 łyżki Ajvaru ostrego firmy Podravka
0,5 kg ziemniaków
100 ml półwytrawnego białego wina
1 ząbek czosnku
Sól morska i świeżo mielony pieprz
Oliwa z oliwek do smażenia
Kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie aż się lekko zrumieni. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, sól morską, świeżo mielony pieprz i podsmażamy przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy całość ciepłą wodą, dodajemy ziele angielskie oraz listek laurowy i dusimy całość aż woda całkowicie się zredukuje. Po tym czasie dodajemy ponownie odrobinę wody oraz pokrojone pomidory wraz z Ajvarem i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę i dorzucić do potrawki, całość zalać winem i po ok. 15 minutach zdjąć z ognia.
Smacznego!
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2016/01/chorwackie-specjay-czyli-cobnac-w-mojej.html