Dziś w domu przygotowywałam tatara a że białka zostają pomyślałam sobie przygotuję bezę, a że były białka jeszcze w zamrażalce to bez obaw zabrałam się za przygotowywanie tortu Pavlowa.Wyszła bardzo delikatna rozpadająca się pod dotykiem, bardzo krucha w środku ciągnąca jednym słowem pianka. Największym problemem było przełożenie na paterę .Składniki600 ml białek60 dag cukru1 łyżka skrobi kukurydzianejskładniki kremu500ml śmietany 36%25 dag ser mascarpone1 deser słodka chwila budyń z płatkamiczekolady5 dag orzechów włoskich mielonych BackMit2 łyżki cukru pudru Kupiec4 śmieta n fix Dr Oetkera5g margaryny KasiaDekoracjeserduszka Dr Oetkeraśliwkiowocgranatuświeża miętaczekoladapisaki dekoracyjne Dr OetkeraDo miski wlewamy połowę białek które ubijamy pod koniec dodajemy 30dag cukru,ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy.Wykładamy blachę papierem do pieczenia który smarujemy margaryną Kasią na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm. Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut.Drugą bezę robimy w podobny sposób tylko dosypujemy łyżkę skrobi kukurydzianej.Przygotowanie kremuDo miseczki wsypujemy deser budyń z płatkamiczekolady który zalewamy 175 ml gorącej wody mieszamy przez minutę pozostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia.Do miski wlewamy śmietanę którą ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix następnie dodajemy po łyżce serekmascarpone i zimny budyń z płatkamiczekolady dodajemy orzechy mielone wszystko mieszamy.Na paterę kładziemy bezę którą posypujemy śmietan fix który zabezpiecza bezę przed rozpuszczeniem na to kładziemy krem przykrywamy drugą bezą smarujemy kremem na który kładziemy świeże owoce, serduszka z czekolady,czekoladęmiętę i inne dekoracje z czekolady .Fakt, prawidł owo to jest tort Pavlowej i wymyślili go Australijczycy. :)Dzię ki annamaria .