ßßß Cookit - przepis na Tort Pavlowa

Tort Pavlowa

nazwa

Wykonanie

Dziś w domu przygotowywałam tatara a że białka zostają pomyślałam sobie przygotuję bezę, a że były białka jeszcze w zamrażalce to bez obaw zabrałam się za przygotowywanie tortu Pavlowa.Wyszła bardzo delikatna rozpadająca się pod dotykiem, bardzo krucha w środku ciągnąca jednym słowem pianka. Największym problemem było przełożenie na paterę .
Składniki
600 ml białek
60 dag cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
składniki kremu
500ml śmietany 36%
25 dag ser mascarpone
1 deser słodka chwila budyń z płatkami czekolady
5 dag orzechów włoskich mielonych BackMit
2 łyżki cukru pudru Kupiec
4 śmieta n fix Dr Oetkera
5g margaryny Kasia
Dekoracje
serduszka Dr Oetkera
śliwki
owoc granatu
świeża mięta
czekolada
pisaki dekoracyjne Dr Oetkera
Do miski wlewamy połowę białek które ubijamy pod koniec dodajemy 30dag cukru,ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy.Wykładamy blachę papierem do pieczenia który smarujemy margaryną Kasią na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm. Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut.
Drugą bezę robimy w podobny sposób tylko dosypujemy łyżkę skrobi kukurydzianej.
Przygotowanie kremu
Do miseczki wsypujemy deser budyń z płatkami czekolady który zalewamy 175 ml gorącej wody mieszamy przez minutę pozostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia.
Do miski wlewamy śmietanę którą ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix następnie dodajemy po łyżce serek mascarpone i zimny budyń z płatkami czekolady dodajemy orzechy mielone wszystko mieszamy.
Na paterę kładziemy bezę którą posypujemy śmietan fix który zabezpiecza bezę przed rozpuszczeniem na to kładziemy krem przykrywamy drugą bezą smarujemy kremem na który kładziemy świeże owoce, serduszka z czekolady,czekoladę miętę i inne dekoracje z czekolady .
Fakt, prawidł owo to jest tort Pavlowej i wymyślili go Australijczycy. :)
Dzię ki annamaria .
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/02/tort-pavlowa.html