ßßß Cookit - przepis na Granatowa pavlova z mango

Granatowa pavlova z mango

nazwa

Wykonanie

Ostatnio brakuje mi czasu na blogowanie...
Na uczelni sesja, a więc testy, egzaminy, wpisywanie ocen itd., itp...
Ale to już za mną i za moimi studentami, którzy spisali się w tym roku na około 99%...:)
☃☃☃
Na szczęście nie zabrakło mi czasu na gotowanie:) Znalazłam też parę chwil na zdjęcia :)
Dlatego dzisiaj będzie na słodko. Mówiąc krótko - pavlova - zwana bezą :)
Ze specjalną dedykacją dla Justynki, która skończyła właśnie 14 lat :)
Muszę przyznać, że z "bezą" zmierzyłam się po raz pierwszy...
Ale wykonanie tego deseru okazało się dość proste, choć czasochłonne:)
Jak wiadomo, pavlova najlepiej smakuje z owocami.
Dlatego też mojej bezie towarzyszy mango i granat.
To ulubione owoce Kuby:) Szczególnie chrupiący granat:)
Pavlova świetnie smakuje i znakomicie się prezentuje.
Obiecałam sobie robić ten deser częściej.
Już wyobrażam sobie bezę w towarzystwie malin lub truskawek...
Ale na te owoce trzeba będzie jeszcze troszkę poczekać:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki - beza:
4 białka
250 g cukru kryształ
Składniki - krem mascarpone:
200 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%
kilka łyżek cukru pudru
Dekoracja - owoce:
1 mango
1 owoc granatu
Przygotowanie:
Zaczynamy od bezy:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier.
Pianę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągły kształt.
Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni.
Piec przez 90 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
Przygotować krem:
Śmietankę ubić z kilkoma łyżkami cukru pudru.
Stopniowo dodawać serek mascarpone.
Na ostudzoną bezę wyłożyć krem z mascarpone.
Udekorować owocami.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/01/granatowa-pavlova-z-mango.html