ßßß Cookit - przepis na Rosół, nie tylko od święta

Rosół, nie tylko od święta

nazwa

Wykonanie

Ale zanim przepis, to mała lekcja na temat rosołu, oczywiście nieocenionym źródłem była tu prof. Wikipedia.org, wg której rosół to: "niezagęszczana (w odróżnieniu od większości innych zup) zupa z drobiu (najczęściej kury lub kurczaka) lub wołowiny albo baraniny, sporządzana na wywarze mięsno-warzywnym; może być z dodatkiem mięsa wołowego. Podawana z makaronem typu nitki lub wstążki, z ziemniakami lub z plackiem. W niektórych gospodarstwach domowych podawany jest z makaronem lub plackiem przyrządzonym samodzielnie. Na Śląsku Cieszyńskim rosół podaje się również z kluskami wątrobianymi.
Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo. Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem.
Zupa pierwotnie powstawała jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie mięsa, które w dawnych czasach było konserwowane przez zasolenie i wysuszenie. Wywar ten zwano rozsół (czy rozsol), skąd wywodzi się dzisiejsza nazwa. Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich."
Szlachetne Panie, Cni Panowie, Jego Wysokość Rosół, przybył. Czas niedzielny obiad zacząć. Niech Wam idzie na zdrowie.
A propos zdrowia, to poniżej przepis na rosół dla tych, którym akurat ono szwankuje.
Dla chorego gotuje się rosół z białego mięsa.
składniki
1 kurczak wiejski
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
6 suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
ziele ang ielskie
listy laurowe
makaron
wykonanie
Do garnka wlewamy zimną wodę wkładamy pokrojonego umytego kurcz aka, zagotow ujemy wodę . Następnie wy jmujemy kurczaka my jem y jeszcze raz. wy lewam y wodę z garnka, płuczemy go i napełniamy świ e żą wodą . W kładam y kawałki kurcz aka. Po zagotowaniu wkładamy warzywa i przyprawy.
Aby zaostrzyć smak rosołu należy włożyć 4-6 wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem rosołu należy wyjąć. Kilka ząbków czosnku i opalaną cebulę. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego. Jeśli rosół nie jest czysty dodajemy jedno białko rozbite z łyżką wody, następnie zagotowujemy i przecedzamy przez serwetę. Gotujemy na wolnym ogniu około 2-3 godziny. Doprawi my do smaku solą pieprzem.
Do rosołu najlepszy jest makaron zrobiony domowym, babcinym sposobem . A lbo dobre, cienki e nitki, które gotujemy wg zaleceń producenta, podanych na opakowaniu.
Na tale rz wykłada my porcję makaronu, wlewamy rosół, posypujemy pietruszką, jeżeli macie ochotę to może c ie jeszcze dodać marchewkę z rosołu w kawałku, albo pokrojoną w plasterki. Dla chorych dobrze byłoby też dodać kawałki ugotow ane go mięs a z rosołu.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/01/roso-nie-tylko-od-swieta.html