Wykonanie

Ale zanim przepis, to mała lekcja na temat rosołu, oczywiście nieocenionym źródłem była tu prof. Wikipedia.org, wg której rosół to: "niezagęszczana (w odróżnieniu od większości innych zup) zupa z drobiu (najczęściej
kury lub
kurczaka) lub
wołowiny albo
baraniny, sporządzana na wywarze
mięsno-warzywnym; może być z dodatkiem
mięsa wołowego. Podawana z
makaronem typu
nitki lub wstążki, z
ziemniakami lub z plackiem. W niektórych gospodarstwach domowych podawany jest z
makaronem lub plackiem przyrządzonym samodzielnie. Na Śląsku Cieszyńskim rosół podaje się również z kluskami
wątrobianymi.Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo. Przygotowanie polega na gotowaniu
mięsa wraz z zestawem jarzyn –
włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej
wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w
mięsie i warzywach przechodzi do
wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem.Zupa pierwotnie powstawała jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie
mięsa, które w dawnych czasach było konserwowane przez zasolenie i wysuszenie.
Wywar ten zwano rozsół (czy rozsol), skąd wywodzi się dzisiejsza nazwa. Rosół jest jedną z narodowych potraw
polskich."Szlachetne
Panie, Cni Panowie, Jego Wysokość Rosół, przybył. Czas niedzielny obiad zacząć. Niech Wam idzie na zdrowie.A propos zdrowia, to poniżej przepis na rosół dla tych, którym akurat ono szwankuje.Dla chorego gotuje się rosół z białego
mięsa.składniki1
kurczak wiejski1
marchewka1
pietruszka1
cebula6 suszonych
śliwek3 ząbki
czosnkusólpieprzziele ang ielskie
listy laurowemakaronwykonanieDo garnka wlewamy zimną
wodę wkładamy pokrojonego umytego
kurcz aka, zagotow ujemy
wodę . Następnie wy jmujemy
kurczaka my jem y jeszcze raz. wy lewam y
wodę z garnka, płuczemy go i napełniamy świ e żą
wodą . W kładam y kawałki
kurcz aka. Po zagotowaniu wkładamy warzywa i
przyprawy.Aby zaostrzyć smak rosołu należy włożyć 4-6 wymytych
śliwek suszonych, które przed podaniem rosołu należy wyjąć. Kilka ząbków
czosnku i opalaną
cebulę. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego. Jeśli rosół nie jest czysty dodajemy jedno
białko rozbite z łyżką
wody, następnie zagotowujemy i przecedzamy przez serwetę. Gotujemy na wolnym ogniu około 2-3 godziny. Doprawi my do smaku
solą pieprzem.Do rosołu najlepszy jest
makaron zrobiony domowym, babcinym sposobem . A lbo dobre, cienki e
nitki, które gotujemy wg zaleceń producenta, podanych na opakowaniu.Na tale rz wykłada my porcję
makaronu, wlewamy rosół, posypujemy
pietruszką, jeżeli macie ochotę to może c ie jeszcze dodać
marchewkę z rosołu w kawałku, albo pokrojoną w plasterki. Dla chorych dobrze byłoby też dodać kawałki ugotow ane go
mięs a z rosołu.