Wykonanie
            Święta coraz bliżej, zima tuż tuż ...warto przygotować sobie słoiczek korzennych 
pomarańczy by 
herbata wieczorną 
porą nadała klimat świąteczny na dłużej. Warto też podarować bliskiej osobie zawartość słoiczka pod choinkę, myślę że każdy ucieszyłby się z takiego prezentu - ja wręcz uwielbiam prezenty wykonane ręcznie a jeszcze gdy 
mogę je później użyć i poczuć ich smak i aromat jestem wniebowzięta :-) Zachęcam do wypróbowania przepisu nieco zmienionego ale inspirowanego książką Sigrid!

inspiracja z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert z moimi zmianamiSkładniki:4 duże średnie 
pomarańcze200ml 
wody200ml białego 
wytrawnego wina300g 
cukruprzyprawy korzenne ( gwiazdki 
anyżu, całe 
goździki, korzeń 
cynamonu2 
laski waniliisok z dwóch 
cytrynPomarańcze sparzyć gorącą 
wodą, następnie pokroić na plastry i zalać 
wodą. Gotować 10 minut. Odcedzić i ponownie włożyć do garnka. Dodać świeżą 
wodę, 
wino, 
cukier i wszystkie 
przyprawy korzenne. Gotować na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny. Nie mieszać łyżką, poruszać tylko delikatnie garnkiem by zamieszać całość. 
Pomarańcze są gotowe gdy nadmiar płynu odparuje a sok stanie się 
syropem.Przełożyć plastry 
pomarańczy do słoja, dodać skórki 
wanilii oraz część przypraw korzennych i przelać przez sito uzyskany 
syrop. Jeśli chcemy zachować 
pomarańcze na dłużej, musimy zawekować słoiki. Wystarczy wstawić 
słój do garnka z 
wodą i gotować 30 minut. Słoików Weck nie przewracamy do góry dnem! Słoiki Weck najlepiej wekować na sucho w piekarniku, instrukcja tutaj