Wykonanie
Dzisiaj totalnie zaszalałam ..dzień był pełen pracy, nie mogło się obyć bez rarytasów, które nadal mam i jak wspomniałam w poprzednim
poście, otrzymałam od firmy Kuchnie Świata . Zabawiłam się dzisiaj trochę eksperymentalnie, w końcu na co dzień nie jadam pysznych przegrzebków, nie jestem też ekspertem i za dużo o nich nie wiem...chociaż dzisiaj czuję się wyjątkowo przyjemnie...prawie jak dobry kucharz! Danie było naprawdę wyśmienite, udało mi się wykonać pyszne risotto, upiekłam pachnące
chipsy parmezanowe i usmażyłam bardzo smaczne przegrzebki a do tego przygotowałam całkiem fajne danie na talerzu a wcale tak prosto jak się wydaje nie było :-)

przepis własnySkładniki: na przegrzebki5 przegrzebków ( takich )2 łyżki
masłaodrobina
soli i
pieprzuPrzegrzebki opłukać, osuszyć w papierowym ręczniku. Patelnie rozgrzać, dodać
masło i gdy będzie gorące przełożyć przegrzebki. Oprószyć delikatnie
solą i
pieprzem i smażyc z obu stron około 4 minut do zrumienienia.Składniki: na
chips z
parmezanu50g
parmezanuParmezan zetrzeć na drobnej tartce. Na papierze do wypieków ułożyć okrągłe ranty i wysypać na nie grubą warstwę
parmezanu. Z tej ilości wychodzą 3
ciasteczka. Piec w nagrzanym piecu do 200' około 4 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.Składniki: na małą porcje50g
ryżu do risotto3/4 szklanki białego
wytrawnego wina750ml
bulionu warzywnego lub
wody50g
szpinakusok z połowy
cytryny20g startego
parmezanułyżka gęstej słodkiej
smietany2 łyżki
masłaząbek
czosnkuszalotkaW garnku rozgrzać dwie łyżki
masła, wrzucić posiekaną
szalotkę i podsmażać aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodać
ryż i dalej smażyć do czasu aż
ryż się podgrzeje. Wlać
wino i całkowicie odparować, następnie dodawać powoli
bulion lub
wodę w kilku partiach tz gdy jedna część dolanego
bulionu wchłonie w
ryż, dolać kolejna część. Dodać starty
parmezan oraz łyżkę
śmietany i dobrze wymieszać odstawiając z ognia.
Szpinak zmiksować z
sokiem z cytryny na gładką masę, przetrzeć przez sito by nie było grudek, dodać do risotto na samym końcu gotowania by
szpinak nie stracił swojego koloru, wymieszać i wyłożyć na talerz, dodać przegrzebki oraz
chips z
parmezanu. Smacznego!