Wykonanie
Przepisów na gotowane serniki widziałam sporo różnych...ja w swoim zeszycie mam również ..i pamiętam jak moja mama robiła taki pyszny sernik na herbatnikach..moja bratowa też robi pyszny sernik..[ i zawsze zapominam poprosić ja o przepis]..a ja postanowiłam wypróbować sernik znaleziony tutaj ..sernik wyszedł pyszny..najlepszy oczywiście na drugi dzień..placki wtedy zmiękną ..5 dag
margaryny3 łyżki
miodu2
jajka1 szkl.
cukru60 dag
makicukier waniliowy1,5 łyżeczki
sodyMasa serowa:1 kg
twarogu2
jajka1 szkl.
cukru20 dag
margaryny3 łyzki
mąki ziemniaczanej1/3 szkl.
mlekaMargarynę rozpuścić z
miodem, ostudzić.
Jajka utrzeć z
cukrem,dodać
mąkę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec 3 placki.
Margarynę z
cukrem zagotować, dodać
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w
mleku i roztrzepanymi
jajkami oraz
twaróg.Gotować cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.Ciepłą masą przekładać placki. Dowolnie udekorować.Najlepiej smakuje na drugi dzień.