Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na przepysznego
królika. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz-amator :) Jedyne czego potrzebujecie , to tylko świeżych
ziół i dobrego
białego wina. Przepis znalazłam w książce "Kocham Toskanię" Giulie Scarpaleggia.
Powiem Wam, że do tej
pory nie często zdarzało mi się go jeść. Delikatne, idealnie mięciuteńkie
mięso... bardzo, bardzo nam smakowało i bardzo Wam polecam.Składniki:1
tuszka królika (ok.1200-1300g)1
cytrynaoliwaświeży
rozmarynświeża
szałwia1/2 szkl.
białego wina półwytrawnego
sólpieprzKrólika dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Do miski wlać
wodę i wycisnąć do niej
sok z cytryny.
Królik powinien być cały zanurzony przez ok. 10 minut.Do rondla lub garnka wlać
oliwę. Nie żałować ;) Tak ok 1,5-2 cm
Królika bez zbytniego odsączania z
wody przełożyć do rondla z jeszcze zimną
oliwą. Dodać posiekaną
szałwię,
rozmaryn oraz oprószyć
solą i
pieprzem. Przykryć i dusić ok 25-30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować. Przysmażyć, zalać
winem i znów chwilę odparować.
Królik powinien być już gotowy, mięciuteńki i rozpływający się. Podawać z
pieczywem lub pieczonymi
ziemniakami. Smacznego :)
Przy okazji chciałabym Was poinformować, że od początku października pojawiła się w sprzedaży nowa limitowana
seria wody San Pellegrino - "Are You a real Foodie?”Równocześnie z jej pojawieniem się na rynku stratuje kampania pod tym samym tytułem. Zachęca ona miłośników dobrego jedzenia do wspólnego gotowania i celebrowania sztuki kulinarnej.San Pellegrino to
marka o ponad stuletniej tradycji, która jest ambasadorem „live in Italian”. Promuje na całym świecie aspekty włoskiego życia czyli tradycję, pasje, miłość i dzielenie się tym co najlepsze przy
stole."Are You a real Foodie?” zaprasza do wspólnego gotowania i radości płynącej z jedzenia.Limitowana
seria dostępna jest w butelkach 1litrowych.Oficjalnym partnerem akcji w Polsce jest sklep Smaki PołudniaZapraszam Was do odwiedzenia strony Real Foodie San PellegrinoZnajdziecie tam wiele cudownych przepisów zarówno amatorów jak i profesjonalnych kucharzy z całego świata.Zasiądźcie przy wspólnym
stole i cieszcie się cudownym smakiem pysznego jedzenia i
wody SanPellegrino.
źródło