ßßß Cookit - przepis na Rosół z pieczonych warzyw

Rosół z pieczonych warzyw

nazwa

Wykonanie

Spodziewałam się nieco czegoś innego po tym " rosole " ale w etapie końcowym czyli konsumpcji okazał się za słodki a to za sprawą marchewek. Następnym razem zmniejszę ich ilość co najmniej o połowę. Warzywny rosół jest bardzo aromatyczny i jako bulion warzywny dodawany do innych dań sprawdzi się rewelacyjnie lub jako zupka warzywna dla dzieci bo to właśnie mój synek najchętniej wypijał tylko wodę z zupy :) A my razem z mężem stwierdziliśmy, że dobra ale jako " rosół " zdecydowanie za słodki. Przepis Olgi Smile .
Składniki :
10 korzeni pietruszki
2 pasternaki ( można pominąć )
6 dużych marchewek ( mniej więcej wagowo tyle co pietruszki )
1 duży seler naciowy
2 cebule
liście laurowe
ziele angielskie
1-2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do miski, polewamy olejem, mieszamy. Rozkładamy w jednym rzędzie na blasze.
Pieczemy w 200°C najlepiej pod funkcją grilla ok 30 minut lub do momentu aż warzywa zaczną się lekko przypalać.
Warzywa przekładamy do garnka. Dolewamy 3 litry wody, dokładamy przyprawy. Gotujemy na małym gazie 90 minut. Przed podaniem ewentualnie doprawić.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/01/Rosol-z-pieczonych-warzyw.html