Wykonanie
Spodziewałam się nieco czegoś innego po tym " rosole " ale w etapie końcowym czyli konsumpcji okazał się za słodki a to za sprawą
marchewek. Następnym razem zmniejszę ich ilość co najmniej o połowę. Warzywny rosół jest bardzo aromatyczny i jako
bulion warzywny dodawany do innych dań sprawdzi się rewelacyjnie lub jako zupka warzywna dla dzieci bo to właśnie mój synek najchętniej wypijał tylko
wodę z zupy :) A my razem z mężem stwierdziliśmy, że dobra ale jako " rosół " zdecydowanie za słodki. Przepis Olgi Smile .

Składniki :10
korzeni pietruszki2
pasternaki ( można pominąć )6 dużych
marchewek ( mniej więcej wagowo tyle co
pietruszki )1 duży
seler naciowy2
cebuleliście lauroweziele angielskie1-2 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy z oliwekpieprzWszystkie warzywa obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do miski, polewamy
olejem, mieszamy. Rozkładamy w jednym rzędzie na blasze.Pieczemy w 200°C najlepiej pod funkcją grilla ok 30 minut lub do momentu aż warzywa zaczną się lekko przypalać.Warzywa przekładamy do garnka. Dolewamy 3 litry
wody, dokładamy
przyprawy. Gotujemy na małym gazie 90 minut. Przed podaniem ewentualnie doprawić.Smacznego :)