ßßß
źródło przepisu: 'Desery', Pierre Herme, wyd. Larousse(składniki na 2 małe keksówki)300 g mąki200 g miękkiego masła200 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego (użyłam ekstraktu)5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)łyżeczka proszku do pieczenia400 g bakalii (użyłam orzechów laskowych, włoskich, rodzynek i mieszanki kandyzowanych owoców)mąka do obtoczenia bakaliiBakalie grubo posiekać i obtoczyć w mące. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski włożyć masło, posypać cukrem waniliowym i stopniowo dosypując cukier puder, utrzeć na puch. Ucierając kolejno dodawać po 1 żółtku, a następnie po 1/4 porcji mąki. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, aby piana nie opadła. Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do form wyłożonych papierem do pieczenia.Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasta zbyt szybko się rumienią należy je przykryć folią aluminiową. Upieczone wystudzić na kratce. Przechowywać zawinięte w folię spożywczą.Smacznego!
***Keks dołączam do zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl oraz Orzechowy Tydzień, Atiny .