ßßß Cookit - przepis na Keks waniliowy na białkach

Keks waniliowy na białkach

nazwa

Wykonanie

Ucieszyłam się bardzo, gdy znalazłam przepis na ten keks, bo gdy zostają białka (a przy moim częstym pieczeniu ciasteczek zostają w duuużych ilościach) chciałoby się je zawsze jakoś rozsądnie wykorzystać. Mrożę je oczywiście, ale jak duży można mieć zapas mrożonych białek?
Przepis znalazłam w książce "Dobra kuchnia. Ciasta z blachy" Wydawnictwa Dragon. To druga w mojej kuchennej bibliotece propozycja tego wydawnictwa. Opowiem Wam krótko o samej książce: tak samo jak poprzednia (" Dobra kuchnia. Kuchnia świata ") jest ładnie i solidnie wydana, zilustrowana zdjęciami, a opisy składników i potraw są jasne i przejrzyste. Naliczyłam 196 przepisów na ciasta, a oprócz nich są jeszcze lukry, kremy i polewy. Istna kopalnia pomysłów :) Serdecznie Wam polecam zakup tej książki, gwarantuję że sięgniecie po nią wielokrotnie.
A teraz o keksie. Upiekłam go wieczorem, spróbowałam gdy był jeszcze ciepły i stwierdziłam, że napiszę Wam, żebyście dodali ciut mniej masła. Ciasto wydawało mi się nieco za tłuste. Niecierpliwość to wada i może nas w życiu zaprowadzić w ślepy zaułek ;) Wystarczyło poczekać do rana. Keks jest naprawdę pyszny - gdzież tam tłusty! absolutnie nie! Pieczcie go natychmiast, gdy tylko zużyjecie 8 żółtek ;)
Składniki na dużą keksówkę :
8 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g. masła - rozpuszczonego, ostudzonego
łącznie ok. 1,5 szklanki bakalii (u mnie morele, rodzynki i orzechy laskowe)
Dodatkowo :
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
1 łyżeczka mąki do oprószenia bakalii
Przygotowanie :
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, po czym ubijając dalej dodaję cukier waniliowy i cukier puder. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i na przemian z masłem dodaję do piany, jednocześnie delikatnie mieszając wszystko drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie staram się wmieszać bakalie (wcześniej oprószone mąką). Masę przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy keksowej. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 45-50 minut. Gorące smaruję masłem i posypuję grubą warstwą cukru pudru.
Przepis pochodzi z książki "Dobra kuchnia. Ciasta z blachy" Wydawnictwa Dragon.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/keks-waniliowy-na-biakach.html