ßßß Cookit - przepis na Jesienne finansjerki z jabłkami

Jesienne finansjerki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

I mamy październik. Wrzesień minął sama nie wiem kiedy, zleciał w tym roku wyjątkowo szybko. Tyle rzeczy się wydarzyło, ale czas oczekiwania pomiędzy nimi zlał się w jedno. Czas pędzi nieubłaganie, zbliżając nas do nieuchronnych zmian. Niby jeszcze tyle czasu przede mną, ale co, jeśli minie tak szybko, jak wrzesień? Nawet się nie obejrzę, a będzie Halloween, zimny, ponury listopad, pierwszy śnieg, Mikołajki, kupowanie świątecznych krasnali, a wreszcie Święta i Nowy Rok. A potem już tylko malutki kroczek będzie dzielił mnie od rozpoczęcia nowego etapu w życiu... Czy jestem gotowa? Sama nie wiem. Trochę się boję, ale bardziej jestem podekscytowana. Bo to przecież będzie fantastyczna przygoda, prawda...?
Mam nadzieję.
Niedawno był Dzień Jabłka, o którym dowiedziałam się z zaprzyjaźnionych blogów. Mam więc dla Was spóźnione (ale tak naprawdę na jabłka nigdy nie jest za późno, prawda...?), ale niezwykle pyszne finansjerki. Robiłam je już jakiś czas temu, z rabarbarem, białą czekoladą i migdałami. Smakowały niebiańsko! Każdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać.
Można finansjerki przygotować w zwykłej formie na muffiny, powinno wtedy wyjść 10-12 sztuk.
Składniki:
(na 6 sztuk)
180 g masła
100 g cukru
155 g mąki pszennej
60 g mielonych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jabłka
6 białek
50 g rodzynek
Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami, proszkiem i solą.
Masło włożyć do garnuszka, podgrzewać na średnim ogniu, aż zbrązowieje i nabierze lekko orzechowego zapachu. Gorące wlać do mąki, dokładnie wymieszać.
Białka lekko ubić, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.
Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć.
Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto.
Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.
Przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Finansjerki przygotowujemy na samych białkach, więc jeśli znudziły się Wam bezy, albo po prostu nie macie na nie akurat ochoty, polecam Wam te urocze maleństwa. Obiecuję, że się nie zawiedziecie.
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2014/10/jesienne-finansjerki-z-jabkami.html