ßßß Cookit - przepis na SZASZŁYKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

SZASZŁYKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

nazwa

Wykonanie

Sezon grillowy już tuż, tuż! Tegoroczny maj może nie do końca nas o tym przekonuje, ale wtedy z pomocą przyjdzie nam piekarnik lub patelnia:)
Uwaga:)
Podając szaszłyki, „za jednym zamachem” serwujemy pyszne mięsko i smakowite warzywa. Bardzo lubię takie dania 2 w 1:)
Do wymienionych składników, można dodać jeszcze inne warzywa: bakłażana, cebulę, ale także owoce: cząstki jabłka, gruszki… Zachęcam do eksperymentowania!
Składniki (na 6-7 szt)
1 kg polędwicy wołowej
1 papryka
6-7 pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia
6-7 małych pieczarek
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ulubionych ziół (świeżych lub suszonych)
szczypta słodkiej papryki (lub chilli jeśli lubimy ostrzejszą kuchnię:)
sól i pieprz (aby mięso nie było twarde, szaszłyki przyprawiamy dopiero po upieczeniu!)
drewniane patyczki lub metalowe szpadki
Wykonanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę (u mnie 3×3 cm). W misce wymieszać: oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane zioła. Mięso włożyć do przyprawionej oliwy i wymieszać.
Cukinię i paprykę pokroić w dużą kostkę. Nadziać na patyczki na zmianę z mięsem, pomidorkami i pieczarkami.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej takiej grillowej) po 3-4 szt za jednym razem, przez około 8-10 min. Często obracać! (Można także upiec w piekarniku, 200 stopni, około 15 min, lub jeszcze lepiej na grillu:)
Przyprawić solą i pieprzem i od razu podawać.
Smacznego!
Źródło:https://lepszysmak.wordpress.com/2010/06/01/szaszlyki-z-poledwicy-wolowej