Wykonanie
Sezon grillowy już tuż, tuż! Tegoroczny maj może nie do końca nas o tym przekonuje, ale wtedy z pomocą przyjdzie nam piekarnik lub patelnia:)Uwaga:)Podając szaszłyki, „za jednym zamachem” serwujemy pyszne
mięsko i smakowite warzywa. Bardzo lubię takie dania 2 w 1:)Do wymienionych składników, można dodać jeszcze inne warzywa:
bakłażana,
cebulę, ale także
owoce: cząstki
jabłka,
gruszki… Zachęcam do eksperymentowania!Składniki (na 6-7 szt)1 kg
polędwicy wołowej1
papryka6-7
pomidorków koktajlowych1 mała
cukinia6-7 małych
pieczarek2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka ulubionych
ziół (świeżych lub suszonych)szczypta
słodkiej papryki (lub
chilli jeśli lubimy ostrzejszą kuchnię:)
sól i
pieprz (aby
mięso nie było twarde, szaszłyki przyprawiamy dopiero po upieczeniu!)drewniane patyczki lub metalowe szpadkiWykonanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę (u mnie 3×3 cm). W misce wymieszać:
oliwę,
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane
zioła.
Mięso włożyć do przyprawionej
oliwy i wymieszać.
Cukinię i
paprykę pokroić w dużą kostkę. Nadziać na patyczki na zmianę z
mięsem,
pomidorkami i
pieczarkami.Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej takiej grillowej) po 3-4 szt za jednym razem, przez około 8-10 min. Często obracać! (Można także upiec w piekarniku, 200 stopni, około 15 min, lub jeszcze lepiej na grillu:)Przyprawić
solą i
pieprzem i od razu podawać.Smacznego!