Wykonanie
Składniki2 porcje1 pojedynczy
filet z kurczaka (użyłam zagrodowego)
sól,
pieprz,
oliwa2 ząbki
czosnku1 łyżka
soku z cytryny lub 4 łyżki
białego wina4 łyżki
masła150 g
pomidorków koktajlowych120 g
makaronupół pęczka
bazyliiopcjonalnie: pół łyżeczki nasion
kopru włoskiego i tarty
parmezanPrzygotowanie
Filet kurczaka położyć na desce i naciąć w najgrubszej części w 2 miejscach tworząc "palce" (widać to na zdjęciu przy tym przepisie). Doprawić
solą,
pieprzem i wysmarować
oliwą.Nastawić do ugotowania
makaron,
czosnek pokroić na plasterki,
pomidorki na połówki.Rozgrzać patelnię z łyżeczką
oliwy, położyć
filet z kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut aż będzie ładnie zrumieniony, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.Pod koniec skropić filet
sokiem z cytryny lub
winem i odparować. Przewrócić na drugą stronę, włożyć na patelnię łyżeczkę
masła, dodać
czosnek i podsmażać ok. 1-2 minuty aż się zrumieni. Dodać też nasiona
kopru włoskiego jeśli ich używamy.Dodać pokrojone
pomidorki koktajlowe oraz 2 łyżki
masła i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie jeszcze raz przewrócić
mięso. Dodać
bazylię, resztę
masła i wymieszać. Odstawić z ognia, zrobić miejsce na brzegu patelni i włożyć
makaron. Można posypać tartym
parmezanem, udekorować świeżą
bazylią.
