Składniki3 porcje1 jabłkokilka pokrojonych na plasterki marynowanych papryczek jalapeño, np. takich (lub ogórków konserwowych)6 filetów śledziowych (w oleju lub wypłukanych)1 mała cebula1/2 cytryny2 łyżki oleju lnianego (lub rzepakowego tłoczonego na zimno) + do skropienia1 łyżka majonezu1 łyżka gęstej śmietany 12%2 łyżki musztardy francuskiejpół pęczka szczypiorkuświeżo zmielony pieprzPrzygotowanieJabłko obrać, pokroić na ćwiartki, dalej posiekać na małe kawałeczki, wymieszać z posiekaną papryczką i włożyć do miski. Filety pokroić na kawałki, wymieszać z pokrojoną w kosteczkę cebulę i włożyć do drugiej miski.Składniki w każdej misce skropić ćwiartką cytryny. Do każdej wlać po łyżce oleju, dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz po łyżce musztardy francuskiej. Wymieszać zawartość każdej miski.Na półmisku ułożyć filety śledziowe, na wierzchu wyłożyć jabłka, skropić olejem, posypać szczypiorkiem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.