ßßß Cookit - przepis na Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 porcje
1 jabłko
kilka pokrojonych na plasterki marynowanych papryczek jalapeño, np. takich (lub ogórków konserwowych)
6 filetów śledziowych (w oleju lub wypłukanych)
1 mała cebula
1/2 cytryny
2 łyżki oleju lnianego (lub rzepakowego tłoczonego na zimno) + do skropienia
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstej śmietany 12%
2 łyżki musztardy francuskiej
pół pęczka szczypiorku
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, dalej posiekać na małe kawałeczki, wymieszać z posiekaną papryczką i włożyć do miski. Filety pokroić na kawałki, wymieszać z pokrojoną w kosteczkę cebulę i włożyć do drugiej miski.
Składniki w każdej misce skropić ćwiartką cytryny. Do każdej wlać po łyżce oleju, dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz po łyżce musztardy francuskiej. Wymieszać zawartość każdej miski.
Na półmisku ułożyć filety śledziowe, na wierzchu wyłożyć jabłka, skropić olejem, posypać szczypiorkiem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/sledzie-z-jablkiem-i-musztarda-francuska