Wykonanie
Pyszne, dekoracyjne
śledzie o intensywnie
musztardowym smaku. Bardzo łatwe do wykonania. Przepis wg. Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Ochorowicz-Monatowej. Ja użyłam dwóch rodzajów
musztard: Dijon oraz francuskiej gruboziarnistej. Bardzo polecam.
filety śledziowe a la
Matjas w
olejumusztarda Dijon
musztarda francuska
cebulasok z 1/2
cytrynyolejwykałaczki
Śledzie moczyć przez ok. 30 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w półplastry.Następnie każdy płat
ryby smarujemy nie za grubo warstwą
musztardy Dijon, na to układamy
musztardę francuską oraz
cebulę.
Śledzia zwijamy w ścisły rulon i spinamy wykałaczką.Gotowe
śledzie układamy w słoiku lub głębokiej salaterce, skrapiamy
sokiem z cytryny i zalewamy
olejem. Można również ułożyć je dekoracyjnie na głębszym półmisku, skropić z wierzchu
cytryną oraz
olejem, tak, jak widać to na fotografii - także się zrobią.Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.