Wykonanie
Składniki4 porcjeSuche składniki300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
soliMokre składniki500 ml
mleka100 g
masła25 g świeżych
drożdży2
jajkaDodatki100 g
szynki80 g
żółtego sera1/2
paprykiopcjonalnie:
szczypiorek,
chiliPrzygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe suche składniki (
cukier,
sodę oczyszczoną,
sól) i wymieszać.W garnku na małym ogniu lekko (do maks. 40 st. C) podgrzać
mleko i mieszając rózgą (lub mikserem na małych obrotach) rozpuścić w nim
masło. Dodać pokruszone
drożdże,
jajka i dokładnie wymieszać. Zawartość garnka stopniowo wlewaćć do miski z suchymi składnikami jednocześnie miksując do uzyskania jednorodnej masy. Kontynuować miksowanie przez kolejne 2 minuty.Przygotowane ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić: na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na noc do lodówki (po wyjęciu z lodówki należy też odczekać 2 godziny przed smażeniem gofrów).Do odstanego ciasta dodać drobno pokrojone dodatki i wymieszać, wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę.Propozycja podania
ketchup /
musztarda / salsa pomidorowaWskazówkiGofry można też zrobić z
drożdżami suszonymi. Wówczas używamy ich 7 g i dodajemy do suchych składników.


