ßßß Cookit - przepis na Gofry z szynką i serem

Gofry z szynką i serem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
Suche składniki
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
Mokre składniki
500 ml mleka
100 g masła
25 g świeżych drożdży
2 jajka
Dodatki
100 g szynki
80 g żółtego sera
1/2 papryki
opcjonalnie: szczypiorek, chili
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe suche składniki (cukier, sodę oczyszczoną, sól) i wymieszać.
W garnku na małym ogniu lekko (do maks. 40 st. C) podgrzać mleko i mieszając rózgą (lub mikserem na małych obrotach) rozpuścić w nim masło. Dodać pokruszone drożdże, jajka i dokładnie wymieszać. Zawartość garnka stopniowo wlewaćć do miski z suchymi składnikami jednocześnie miksując do uzyskania jednorodnej masy. Kontynuować miksowanie przez kolejne 2 minuty.
Przygotowane ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić: na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na noc do lodówki (po wyjęciu z lodówki należy też odczekać 2 godziny przed smażeniem gofrów).
Do odstanego ciasta dodać drobno pokrojone dodatki i wymieszać, wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę.
Propozycja podania
ketchup / musztarda / salsa pomidorowa
Wskazówki
Gofry można też zrobić z drożdżami suszonymi. Wówczas używamy ich 7 g i dodajemy do suchych składników.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/gofry-z-serem-i-szynka