Wykonanie
Ciasto drożdżowe to produkt, który każdy wspomina z sentymentem, bo przecież kto nie lubi drożdżówki z
owocami zebranymi prosto z ogrodu w lecie posypanej kruszonką. Robię się głodna na samo wspomnienie i mam tylko jeden postulat: Chcę, aby już było lato!Albo jeszcze jedno z moich ulubionych-
drożdżowe chałki, które najlepiej smakują zaraz po wyciągnięciu z pieca, posmarowane
masłem, a do tego kubek
mleka. To tylko dwie możliwości, a uwierzcie mi moja lista ulubionych
drożdżowych wypieków jest dłuuga! Nie ważne czy na słodko czy na słono :)A Wy co najbardziej lubicie?Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na wytrawne bułeczki, które można zajadać na śniadanie lub kolację, ale także spakować na uczelnię lub do pracy :)

Składniki na
ciasto drożdżowe:- 40 dag letniego
mleka- 70 g roztopionego
masła- 1/2 łyżki
cukru- 2 łyżeczki
soli- 3
jajka- 60 dag
mąki pszennej- 25 g
drożdży świeżych-
przyprawy (
papryka słodka,
bazylia,
oregano,
pieprz)

Składniki do bułeczek:- 1/2 słoiczka
musztardy francuskiej- 1/2
papryki- kilka plastrów
boczku- kilka plastrów
szynki- 10 dag
sera żółtego- 5
ogórków kiszonychWykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego
mleka. Resztę
mleka mieszamy z
masłem,
cukrem oraz
jajkami.
Mąkę przesiewamy z
solą i
przyprawami do dużej miski i dodajemy zarówno rozpuszczone
drożdże jak i
mleko wraz z dodatkami. Całość zagniatamy aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Oprószamy wierzch ciasta
mąką, przykrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy do wystygnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. (co jakiś czas sprawdzamy czy ciasto nie uciekło nam z miski).

Gdy ciasto jest już gotowe dzielimy je na kilka części, wysypujemy blat stołu
mąką i rozwałkowujemy poszczególne części na placki o grubości ok. 3-4 mm. Wykrawamy z ciasta za pomocą szklanki bądź foremek parzystą liczbę elementów. Na środek jednego elementu kładziemy kawałek
boczku lub
szynki,
ogórka kiszonego oraz
sera żółtego i łyżeczkę
musztardy francuskiej przykrywamy go drugim elementem i zgniatamy rogi.Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki smarujemy roztrzepanym
białkiem. Możemy także położyć na wierzch plaster
sera żółtego.Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 st przez 20- 25 min. Najlepiej jest zerknąć, co jakiś czas do pieca, żeby nie spiekły się za bardzo :)

