Wykonanie
Zamiast
dżemu czy
sera, naleśniki możesz także nadziewać
owocami. Polane sosem z
gorzkiej czekolady zmienią się w elegancki, a przy tym szybki do wykonania, deser.Naleśniki:25 dag
mąki2
jajka2 szklanki
mleka1/2
torebki cukru waniliowego5 dag
masła1 kieliszek
koniaku lub innego aromatycznego
alkoholuskórka
słoniny do smarowania patelniSos
czekoladowy:1 tabliczka
gorzkiej czekolady (10 dag)po 2 łyżeczki
masła i
cukru2 łyżki
mlekaOraz:puszka
gruszek w
syropie lub słoikdomowego kompotu z
gruszekPrzygotuj sos
czekoladowy: w rondelku z grubym dnem roztop na małym ogniu
czekoladę z
masłem. Wlej
mleko, wsyp
cukier i starannie wymieszaj, aby
cukier się rozpuścił. Przygotuj naleśniki: przesiej
mąkę, utrzyj ją z
jajkami,
mlekiem i
cukrem waniliowym. Wymieszaj ze stopionym i przestudzonym
masłem, wlej
koniak, odstaw na godzinę do napęcznienia. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją skórką
słoniny, kolejno smaż cieniutkie naleśniki. Na każdym układaj osączone i pokrojone w cienkie cząstki
gruszki, składaj w chusteczki i polewaj sosem
czekoladowym.Autor: Nowa Kuchnia Polska