Składniki :230 g masła + do formy75 g + 75 g cukru3/4 torebkicukru waniliowego230 g gorzkiej czekolady9 łyżek mąki + do formy6 jajekczereśnie ( około 600g )czerwone porzeczkiPrzygotowanie :Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam by lekko przestygła.Żółtka oddzielam od białek.Masło w temperaturze pokojowej miksuję z 75 g cukru i cukrem waniliowym.Dodaję czekoladę i żółtka uprzednio roztrzepane ze szczyptą soli. Miksuję.Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję 75 g cukru i nadal miksuję.Jedną trzecią piany dodaję do masy z czekoladą , delikatnie mieszam.Mąkę przesiewam i dodaję do masy, mieszam.Pozostałą część piany także przekładam do masy i dokładnie mieszam.Tortownicę o średnicy 26 cm posmarowałam masłem i obsypałam mąką.Ciasto przekładam do formy i wciskam w nie wydrylowane czereśnie i porzeczki.Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut.Przepis pochodzi z miesięcznika Moje gotowanie, lipiec 2014 nr 7 (236)