Wykonanie
Już niedługo zacznie się sezon na
pomidory z "
pola", dojrzewające w słońcu, któremu zawdzięczają smak i aromat. Warto sięgnąć po bardzo prosty i smaczny przepis na
kaczkę z
pomidorami.Przepis pochodzi z książki "Nowoczesna kuchnia domowa" opracowanej przez Antoninę Piętkową, z 1935 roku. Wówczas
kaczka często gościła na stołach, warto spróbować przepis z tamtych lat.1
kaczka2
cebule150 g
masła6
pomidorów1 kieliszek
wina (200 ml białego
wytrawnego wina)
sólpieprzKaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości
piór - pęsetą lub szczypcami i opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek - zawsze go odcinam.

Fot. Joanna Krzewińska
Cebule pokroić w plasterki.
Kaczkę obrumienić na
maśle z
cebulą. Dodać
pomidory pokrojone na części (szóstki, ósemki), wlać
wino, 100 ml
wody. Dodać
sól i
pieprz, dusić do miękkości. Wyjąć uduszoną
kaczkę, podzielić na porcje i trzymać w cieple. Sos przecedzić, przetrzeć przez sito.Podawać z
ryżem lub
makaronem. Ja podałam z
makaronem.



Maxwell & Williams Naczynie... Revol HAPPY CUISINE Naczyni... Roemertopf Naczynie do piec...

Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych
ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".- Polska kuchnia to kuchnia pełna
ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko
schabowy z
kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora -
mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska