Wykonanie
Święta, białe,
śledziowe, piernikowe i ...
czekoladowe. Przynajmniej nasze są takie co roku. Nawet, gdy braknie śniegu za oknem, robię
ciasteczka w pudrze, wypiekam pierniczki do lukrowania, kręcę całe zastępy butelek z najlepszym domowym
ajerkoniakiem, a na choince mamy bombki
czekoladowe i śnieżnobiałe z piórek. A w tym roku będziemy też
mieli piękne
czekoladowe choinki z
bakaliami obsypane śniegiem z
cukru pudru, w całym domu pachnie
czekoladą, obłędnie pachnie! Zróbcie koniecznie w tym roku
czekoladowe choinki w pijanej wersji dla dorosłych, albo bez
alkoholu dla dzieci. Są piękne i proste do zrobienia.

Pachnie
czekoladą w całym domu, obłędnie, odurzająco.
Czekoladą i moczonymi w
whisky rodzynkami. Zapach
czekolady wdziera się szturmem w nozdrza, rozpuszcza smutki, przegania zbędne smętne myśli, lecz chandrę, jeszcze zanim ta nadciągnie. Trzaskają iskry w kominku, a tle słychać "Christmas Lights" Coldplay, które na konkurs Noël, noël 2015 nadesłała Zuza, posłuchajcie... a
potem pędźcie bo
czekoladę,
bakalie,
rum i zróbcie
czekoladowe choinki.Niedawno byłam na świetnych
czekoladowych warsztatach z Januszem Profusem, Maestro
Czekolady Wedel . Pod czujnym
okiem najbardziej
Czekoladowego Teamu w Polsce - Joasi i Janusza Profusów składałam willę z
czekolady (bo przecież ponad 4kg
czekolady to nie "domek", a prawdziwa willa!). I choć trudno byłoby mi tu przekazać wszystkie szczegóły jak została wykonana konstrukcja (pracowaliśmy na półfabrykatach z
czekolady), to już o dekoracji
mogę coś więcej powiedzieć.W profesjonalnych temperówkach do
czekolady, w które wyposażone są pracownie
czekolady w Wedlu, temperowanie czarnej lawy to pestka, na warsztatach pracowaliśmy zaś z termo-dzieżami Kitchen Aid (które nie tylko do tego oczywiście służą). Temperowanie
czekolady polega na podgrzaniu
czekolady do pewnej temperatury,
potem jej schłodzeniu, a
potem ponownym podgrzaniu, ale do nieco niższej temperatury niż na początku. To właśnie dzięki temperowaniu praliny i dekoracje
czekoladowe są pięknie błyszczące.Temperowanie
czekolady gorzkiej i deserowejpodgrzanie do 45-48ºCschłodzenie do 27ºCponowne podgrzanie do 31-32ºCTemperowanie
czekolady mlecznej i białejpodgrzanie do 43-46ºCschłodzenie do 25ºCponowne podgrzanie do 29-30ºCDo wykonania
czekoladowych choinek, na które przepis poniżej, nie trzeba jednak tak precyzyjnie temperowanej
czekolady, gdyż i tak choinki będą przysypane pudrem. Jednak temperowanie pozwala
czekoladzie nie zastygać tak szybko w czasie pracy, gdy już dodamy do niej
bakalie.Wykonując domek, najpierw matowiliśmy ponad 2kg podstawę konstrukcji,
potem Janusz Profus uczył nas składać
czekoladowe ściany i dach oraz łączyć je rozpuszczoną
czekoladą. Etap dekoracji był już naszą własną inwencją i każdy wykonał domek takim, jaki mu najbardziej będzie smakował. U mnie było dużo pysznych
trufli czekoladowych, trochę ptasiego mleczka (z niego wykonałam budę dla psa, której niestety nie widać na zdjęciu), sporo prażonych w cukrze słupków
migdałowych i pojedyncze elementy z
sezamków, pralin i
czekoladek .W moim "
domku" wszystkie elementy konstrukcji i dekoracje wykonałam z produktów Wedla:- ok 2kg podstawa z gorzkiej lub
deserowej czekolady (np. moja ukochana "Jedyna")- ściany i dach z
gorzkiej czekolady (gotowe półfabrykaty)- dach malowany
czekoladą Karmelova + prażone w cukrze słupki
migdałów + puder- komin z ptasiego mleczka- parapety z prażonych w cukrze słupków
migdałów- drzwi z
sezamków AHA- płot z fantastycznych
trufli czekoladowych z nowej kolekcji- bałwan ze świątecznych pralinek z
tofii + nos ze słupka
migdałowego i kapelusz z kawałka
trufli- prezenty pod choinką to
czekoladki z motywem wstążeczki- czekoladowa choinka wykonana ręcznie z
gorzkiej czekolady i
bakalii - szczegółowy przepis niżejWykonanie całości w domu to trudna sztuka, szczególnie jeśli nie mamy form, w których udałoby się wykonać ściany i dach, ale bardzo zachęcam Was do wykonania w tym roku czekoladowej choinki z
bakaliami, a najlepiej jej pijanej wersji, w której
rodzynki moczymy w
whisky lub
rumie.

Pierwszym etapem wykonania czekoladowej chonki z
bakaliami jest przygotowanie prażonych w cukrze słupków
migdałowych . To naprawdę proste, a słupki są przepyszne i warto ich zrobić sporo więcej, a
potem przechowywać w szklanym słoju i używać do dekoracji ciast i deserów.

Słupki
migdałowe prażone w cukrzeto proporcje "na zapas", a nie tylko do choinek
czekoladowych, na które przepis poniżej300g słupków
migdałowych100g
wody100g
cukrukilka łyżek
cukru pudruZagotuj
wodę z
cukrem, gotuj ok 8-10 minut, aż powstanie rzadki
syrop cukrowy. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Wysyp słupki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
skrop całość lekko ciepłym
syropem, dokładnie wymieszaj i obficie posyp
cukrem pudrem. Susz ok 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 120°C (tylko termoobieg), ale uwaga - czas zależy od piekarnika. Słupków cały czas trzeba doglądać i mieszać co 10-15 minut.Gdy już wszystkie
będę pięknie złociste, pozwól
migdałom wystygnąć na blasze, a
potem przesyp do szczelnego pojemnika i używaj do ciast i deserów. Są słodkie, chrupiące i niezwykle smaczne.Do wykonania choinki możesz użyć gorzkiej,
mlecznej lub
deserowej czekolady. Ta z
mlecznej będzie jednak zbyt słodka moim zdaniem. Na warsztatach nasze choinki robiliśmy z
czekolady gorzkiej. W domu robiłam choinki z mieszanki
czekolady gorzkiej i Jedynej (deserowa). Wyszły wspaniałe!Jako
bakalii używamy prażonych w cukrze słupków
migdałowych (to ważne, nadają choince nierówne, postrzępione brzegi, co nadaje naturalności drzewku), kandyzowanej
skórki pomarańczowej (najlepsza będzie domowa) oraz namoczonych
rodzynek, suszonych
wiśni lub
żurawin. Ja robiłam je w wersji "pijanej", czyli moczonej w
whisky, można tez użyć
rumu, a wersji dla dzieci gorącej
wody.Naprawdę, nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by zrobić w domu piękną, czekoladowa choinkę z
bakaliami, wystarczy trochę
bakalii, dobra
czekolada i ociupina cierpliwości. Takie
czekoladowe choinki z
bakaliami to także świetny jadalny prezent, który zamiast kupionego w sklepie gadżetu można podarować bliskim na Gwiazdkę.

Mocno, cholernie, diabeeeelnie
czekoladowe choinki z
bakaliami . Najlepiej zjadać je od
spodu, żeby pozostały "choinką" jak najdłużej. To cudowne połączenie
czekolady i
bakalii w pięknej, świątecznej formie.proporcje na 3 nieduże choinki
czekoladowe300g
czekolady gorzkiej lub deserowej (u mnie 100g gorzkiej i 200g Jedynej)+ 40-50g do sklejania choinek100g prażonych w cukrze słupków
migdałowych (przepis wyżej)30g
rodzynek wiśni lub
żurawin*20g
whisky lub
rumy lub ciepłej
wody20g kandyzowanej
skórki pomarańczowejcukier puder do oprószenia30g
rodzynek zalej 20g
whisky lub
rumu, dobrze dociśnij, przykryj folią i odstaw na kilka godzin aż wsiąkną cały
alkohol, jeśli robisz choinki dla dzieci, namocz
rodzynki w ciepłej wodzie.
Potem odsącz
rodzynki na sicie i lekko osusz ręcznikiem papierowym.Przygotuj tacę wyłożoną papierem do pieczenia oraz łyżkę i łyżeczkę. Możesz na papierze narysować ołówkiem kółka o średnicy od 6 cm do 3 cm zmniejszające się stopniowo co ok 0 , 5 cm. Na każdą choinkę powinno wyjść ok 6-8 kółeczek plus spiczasty czubek.Podgrzej
czekoladę do temperatury 45-48ºC, dodaj do niej prażone w cukrze słupki
migdałowe i 40g namoczonych i odsączonych
rodzynek oraz
skórkę pomarańczową odciśnięta z
syropu cukrowego. Wymieszaj szybko wszystkie składniki i wykładaj na papierze płaskie, ale nierówne na brzegach kółeczka. Ważne, by kółeczka były dość cienkie i gładkie na wierzchu, tak by przy składaniu choinki ładnie się ze sobą sklejały, a choinka była prosta.Gdy już wszystkie kółeczka i szpice są uformowane, odstaw tacę w chłodne miejsce (może być lodówka). Po zastygnięciu wszystkich elementów choinki, "na sucho" poskładaj je ze sobą, by sprawdzić, czy choinka jest równa, czy nie trzeba któregoś kółeczka przesunąć lub odwrócić. Przygotuj półmisek lub tacę, na której będą stały choinki, a
potem rozpuść pozostałą
czekoladę, smaruj każde kółeczko od
spodu niezbyt grubą warstwa płynnej
czekolady i od razu buduj z nich choinkę na przygotowanej tacy/półmisku. Odstaw choinkę na ok godzinę do całkowitego zastygnięcia. Na końcu oprósz całość
cukrem pudrem, tak jakby śnieg obsypał choinki.Miłego świętowania!* jeśli będziesz używać suszonych
wiśni lub
żurawin, warto pokroić je na mniejsze kawałki, mniej więcej wielkości
rodzynki

