Wykonanie

U Was też zapanowało szaleństwo na przetwory? W tym roku
hitem w moim domu zostały
wiśnie. A że jest ich naprawdę dużo, pozwalam sobie trochę poeksperymentować ;) Jeśli lubicie połączenie
czekolady i
wiśni – do dzieła!
KONFITURA WIŚNIOWA Z
CZEKOLADĄSkładniki:Kilogram
wiśni (z pestkami)220g (szklanka)
cukru100g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
rumu (opcjonalnie)Umyte i wydrylowane
wiśnie zasypać
cukrem i odstawić na 3-4 godziny, aby puściły sok. Po tym czasie gotować je przez około godzinę, co jakiś czas ostrożnie (aby
owoce się nie rozpadały) mieszając.

Ewentualnie można ostudzić (żeby
konfitury były gęstsze), następnie znowu zagotować i dodać pokruszoną
czekoladę oraz
rum. Chwilę (dosłownie trzy minuty) gotować, cały czas mieszając, aby
czekolada się rozpuściła, a
alkohol odparował.
Konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, stawiać je do góry dnem i zostawić do ostudzenia (z tej ilości wyszły mi 4 słoiczki).Robienie domowych
przetworów może i jest czasochłonne, ale jeśli dzięki temu można
potem raczyć się najróżniejszymi
konfiturami, musami czy kompotami, to naprawdę warto ;) I nie wiem, jak Wy, ale ja w żadnym sklepie nie widziałam
czekoladek wiśniowych w słoiku ;)(Mam problem z licznikiem kalorii, więc podana jest kaloryczność całego słoika - po kliknięciu na strzałkę wyświetli się kaloryczność 100g ;))