Wykonanie
1/3 kostki
masła1/2 szkl.
mleka1/2 szkl.
cukru1 łyżka
miodu1 łyżka
powideł śliwkowych1/2 łyżeczki pr. do piecz.1/2 łyżeczki
sody3 łyżeczki
przyprawy do piernika (Kamis lub domowa)
mąka - ile ciasto przyjmieposiekane:
rodzynki,
żurawina,
orzechy laskowe, skórka
pomarańczy,
czekolada deserowaMasło roztapiamy, wsypujemy
cukier, dodajemy
mleko. Gotujemy. Dodajemy
miód, powidła i studzimy. Dodajemy
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawę,
bakalie obsypane
mąką i
mąkę. Mieszamy. Ciasto może być dość zwarte (wtedy pierniczki szybko twardnieją i są trwalsze) lub nieco rzadsze (jak na kopytka). Wałkujemy, obficie podsypując
mąką. Wałkuje się opornie, wychodzą dość grube, ponieważ
bakalie i
czekolada "stawiają
opór". Ale są PRZEPYSZNE!Piecze się ok 10-15min. w 180*C (w zależności od grubości)