Wykonanie
I'm dreaming of a white Christmas... Już się nie
mogę doczekać :) Piernikami pachnie w całym domu - wszystko przez (albo dzięki) idealnej domowej
przyprawie do piernika . Testuję nowe przepisy - także te w wersji oszczędnej. Ten przepis jest na pierniczki tanie - niewielka ilość
miodu pozwala zachować względnie niski koszt ich produkcji :) Polecam w szczególności na wszelkie kiermasze świąteczne i pieczenie w szkole :)
Składniki:2 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukru1 łyżka
miodu1 łyżka
powideł śliwkowych1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/3 kostki
masła1/2 szkl.
mleka1 czubata łyżeczka domowej
przyprawy do piernikaSposób przygotowania:W rondelku roztop
masło i dodaj do niego
cukier. Cały czas mieszając doprowadź
cukier do skarmelizowania - musi połączyć się z
masłem w jednolitą masę o karmelowym kolorze i zapachu. Do powstałego karmelu dodawaj stopniowo
mleko i gotuj, aż karmel całkowicie się z nim połączy. Wyłącz ogień i dodaj
miód oraz powidła i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.Do wystudzonej masy dodaj
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawę do piernika i
mąkę. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wycinaj dowolne kształty. Przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 15 minut.Jeśli lubisz - możesz polukrować.