ßßß
Składniki:2 szkl. mąki1/2 szkl. cukru1 łyżka miodu1 łyżka powideł śliwkowych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/3 kostki masła1/2 szkl. mleka1 czubata łyżeczka domowej przyprawy do piernikaSposób przygotowania:W rondelku roztop masło i dodaj do niego cukier. Cały czas mieszając doprowadź cukier do skarmelizowania - musi połączyć się z masłem w jednolitą masę o karmelowym kolorze i zapachu. Do powstałego karmelu dodawaj stopniowo mleko i gotuj, aż karmel całkowicie się z nim połączy. Wyłącz ogień i dodaj miód oraz powidła i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.Do wystudzonej masy dodaj proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i mąkę. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wycinaj dowolne kształty. Przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 15 minut.Jeśli lubisz - możesz polukrować.