Wykonanie

Słodkie w sam raz,
migdałowo -
cytrynowe ciasto z
malinami. Już dawno nie korzystałam z przepisów Nigelli, prawie zapomniałam, jakie to proste - wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować! Tym razem Nigella zaskoczyła - nie znajdziecie tutaj ani
masła ani
mąki pszennej - ciasto jest bezglutenowe, przygotowane tylko ze zmielonych
migdałów i
mąki kukurydzianej (drobno zmielonej polenty). Powinno wyjść cięższe niż u mnie - u mnie było dość puszyste i mięciutkie, czego nie odzwierciedlają zdjęcia (co zrobiłam źle, przecież trzymałam się przepisu ;-)). Dzieci zajadały się nim, aż miło. Bardzo smaczne, najlepsze jeszcze na ciepło, jak to
mówi sama autorka 'z oddechem piekarnika' w środku...Składniki:150 ml
oliwy z oliwek (light) lub
oleju rzepakowego/słonecznikowegoskórka i sok z 1 niewoskowanej
cytryny125 g drobnego
cukru do wypieków150 g zmielonych
migdałów75 g drobno zmielonej polenty (lub żółtej
mąki kukurydzianej - nie
skrobi!)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (jeśli to konieczne, użyj bezglutenowego)pół łyżeczki
sody oczyszczonej3 duże
jajkaDodatkowo:150 g zamrożonych lub świeżych
malin (nie odmrażamy ich wcześniej)Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki, oprócz
soku z cytryny, umieścić w malakserze i zmiksować do połączenia i powstania jednolitego, jasnego, żóltego ciasta.Ciasto przelać do formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć równomiernie
maliny - część z nich zatopi się w cieście podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka (piekłam około 15 minut dłużej). Wyjąć, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć
sokiem z cytryny - sok wylać na wierzch ciasta.Kroić na kwadraty. Można dodatkowo oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).


Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Simply Nigella: feel good food'.