ßßß
Składniki250g malin (świeżych lub mrożonych)150g cukru250g mąki275g maślanki80g posiekanych migdałów1 jajko70ml oleju roślinnego2 , 5 łyżeczki proszku po pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 C. Posiekać migdały w blenderze. Przygotować składniki suche: mąkę wymieszać z posiekanymi migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przygotować składniki mokre: rozmącić jajko, dodać cukier, maślankę, olej, maliny i ostrożnie wymieszać łyżką. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie mieszać aż do połączenia. Formę do muffinek wypełnić papilotkami lub natłuścić masłem. Zagłębienia wypełnić ciastem do poziomu 4/5. Piec 20 minut. Ostudzone muffiny udekorować gęstą śmietanką, cukrem pudrem i malinami. Smacznego!