Wykonanie
Wytrawny sernik ze
śledziami to kolejne danie na wykorzystanie świątecznych resztek. Nietypowy, wytrawny sernik bez pieczenia. Zostało mi parę kawałków
śledzia . Za mało, żeby postanowić na stół ale w sam raz na wytrawny sernik. Taki
śledziowy cheesecake to pyszna zimna przekąska na Sylwestra. Danie można przygotować wcześniej, a przed podaniem już tylko udekorować. Taki wytrawny sernik przypadnie każdemu do smaku.

Składniki:okrągła forma o średnicy 20 cmSpód200 g
chleba, u mnie żytni70 g rozpuszczonego
masłaNadzienie3 listki
żelatyny150 g crème fraîche100 ml ubitej
śmietanki1 łyżeczka
soku z cytryny6 łyżek drobno pokrojonego
poru2 łyżki drobno pokrojonego
szczypiorku2 łyżki posiekanego
koperku1
jabłko, pokrojone w drobną kostkę100 g
śledzia w occie, drobno pokrojonegoDekoracja2
jajka ugotowane na twardoświeży
koper1
limonka w plasterkach
anchois
Pokrój
chleb w kostkę, a następnie zmiksuj w blenderze. Dodaj rozpuszczone
masło, wymieszaj. Uformuj cienki spód na dnie formy. Namocz
żelatynę w zimnej wodzie. Po 20 minutach odciśnij
wodę i rozpuść
żelatynę lekko podgrzewając. Ubij
śmietankę tak nie do końca. Wymieszaj z crème fraîche. Dopraw
solą i
sokiem z cytryny, a następnie dodaj rozpuszczoną
żelatynę. Wymieszaj energicznie po czym dodaj
koper,
szczypior,
por,
jabłko i
śledzie. Wyłóż masę na spód i wstaw do lodówki na godzinę lub na noc. Udekoruj sernik połówkami
jajek,
koprem,
limonką,
anchois i
sałatą.Polecane przepisyTort
krewetkowo łososiowy ala cheesecakeTort kanapkowy krajankaPrzepis miesiąca – przekąskiPrzepisy na Sylwestra – wesołej zabawy!