Wykonanie
Przepis na flan znalazłam na blogu blue_megi (dziękuję!) i wiedziałam, że muszę go wypróbować. Połączenie
wędzonego łososia z lekką
śmietanową pierzynką zdecydowanie przypadło nam do gustu. Jeżeli macie ochotę przygotować bliskim obiad-niespodziankę gorąco Wam tą potrawę polecam! Zwiększyłam tylko porcję
łososia i zmniejszyłam ilość
jajek oraz podmieniłam
koperek (omijam go szerokim łukiem) na
szczypiorek;) Przepis wystarczy na dwie porcje.

Składniki:100 g
wędzonego łososia (150 g)Duży kubek
śmietany 18%Por3
jajka (2)Łyżka
masła2 kromki
chleba (tostowego)Pęczek
koperku (
szczypiorek)
Przyprawy (
pieprz,
bazylia,
zioła prowansalskie,
chilli)
Por kroimy, podsmażamy na
maśle.
Śmietanę mieszamy z
jajkami i posiekanym
szczypiorkiem, doprawiamy.Dno kokilki wykładamy kromką
chleba, układamy kawałki
łososia,
por, oprószamy
pieprzem i zalewamy
śmietaną.Do większego naczynia żaroodpornego wlewamy wrzątek (do ok. 1/2 jego wysokości), układamy kokilki i pieczemy 20 minut w 200 st.C.Smacznego!