Wykonanie
Jajecznica jest jedną z najprostszych i najbardziej oczywistych potraw. Dla większości osób jest pierwszym daniem, jakie nauczyły się samodzielnie przygotowywać. Wydaje się, że nie ma tu żadnej filozofii:
jajka, patelnia i do dzieła. I jest to prawda. O ile nie spalimy
jajek na węgiel, nie ma sposobu, by jajecznica się nie udała. Warto jednak popracować nad techniką jej wykonania, by była jeszcze smaczniejsza. Ja do tej
pory stosowałam metodę taką: rozgrzanie
masła na patelni, wlanie rozmąconych
jajek i smażenie jajecznicy. Zdziwiło mnie i zaciekawiło, kiedy zobaczyłam, że Gordon
Ramsay robi zupełnie inaczej! Zaczyna od zimnej patelni. Oczywiście natychmiast postanowiłam wypróbować jego metodę, a efekt ogromnie mnie zaskoczył. Na plus. Jajecznica robiona metodą Ramsaya jest dużo bardziej puszysta i delikatna w smaku, dużo bardziej kremowa. Zachęcam Was do zrobienia takiej jajecznicy choćby raz i spróbowania, która metoda smakuje Wam bardziej.

4
jajkaszczypta
soli (do smaku)2 łyżeczki
masła1 łyżka
śmietany UHT 12% ("słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej)
Jajka wbijamy na zimną patelnię. Dodajemy 1 łyżeczkę
masła i szczyptę
soli - do smaku.Włączamy palnik i na małym ogniu zaczynamy smażyć jajecznicę, mieszając.Gdy jajecznica będzie w 2/3 gotowa (ścięta), wyłączamy palnik.Dodajemy drugą łyżeczkę
masła oraz łyżkę
śmietanki. Mieszamy.Jajecznica zetnie się do końca pod wpływem własnego ciepła, lecz oczywiście jeśli wolicie bardziej suchą jajecznicę, można ponownie włączyć palnik i odpowiednio ją wysmażyć.Na deser przepis na wykwintną kanapkę, którą Gordon poleca szczególnie na świąteczne śniadanie. Myślę, że nie trzeba koniecznie czekać na ten jeden jedyny dzień w roku - prywatne uroczyste dni również możemy takim śniadaniem uświetnić :)

2
croissantyplastry
wędzonego łososiajajecznica z powyższego przepisu
Croissanty przekrawamy na pół i rumienimy na suchej patelni. Zrumienione maślane rogaliki pachną i smakują naprawdę wspaniale!Na rogalikach układamy
wędzonego łososia, a na wierzchu - jajecznicę.Całość możemy dodatkowo udekorować
szczypiorkiem lub
koperkiem.