ßßß
Szybki i prosty sposób na rybę z ziemniakami. Białe wytrawne wino nadaje tej zapiekance charakterystycznego lekko kwaskowego posmaku. Idealne danie na piątkowy obiad.Title Votes Rating Review No results.Składniki1kg ziemniaków0,5kg płatów rybnych1 szklanka wina białego wytrawnegopół szklanki wodytymianeksól, pieprz cytrynowysok z cytrynyoliwa z oliwekSposób przygotowaniaKrok 1Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać tymiankiem.Krok 2Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy i ułożyć połowę plastrów ziemniaków. Posolić i skropić je oliwą. Następnie na ziemniaki ułożyć przygotowaną rybę, a na wierzch ułożyć resztę ziemniaków. Ponownie skropić oliwą, posolić, a wierzch zapiekanki posypać tymiankiem.Krok 3Zmieszać wino z wodą i zalać zapiekankę. Płyn nie powinien zakrywać całkowicie górnej warstwy. Piec 1 godzinę w 200°C bez przykrycia.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)Zapiekanka ziemniaczano-rybna, 10 . 0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisyJem zdrowo: Sałatka z makreląZapiekanka ziemniaczana ze szpinakiemSłoneczne risotto
Polędwiczka w musztardzieFilet z indyka faszerowany kaszą jaglaną i morelami