Wykonanie
Szybki i prosty sposób na
rybę z
ziemniakami. Białe
wytrawne wino nadaje tej zapiekance charakterystycznego lekko kwaskowego posmaku. Idealne danie na piątkowy obiad.Title Votes Rating Review No results.Składniki1kg
ziemniaków0,5kg płatów
rybnych1 szklanka
wina białego wytrawnegopół szklanki
wodytymianeksól,
pieprz cytrynowysok z cytrynyoliwa z oliwekSposób przygotowaniaKrok 1
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Rybę oprószyć
solą i
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny, posypać
tymiankiem.Krok 2Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną
oliwy i ułożyć połowę plastrów
ziemniaków. Posolić i skropić je
oliwą. Następnie na
ziemniaki ułożyć przygotowaną
rybę, a na wierzch ułożyć resztę
ziemniaków. Ponownie skropić
oliwą, posolić, a wierzch zapiekanki posypać
tymiankiem.Krok 3Zmieszać
wino z
wodą i zalać zapiekankę. Płyn nie powinien zakrywać całkowicie górnej warstwy. Piec 1 godzinę w 200°C bez przykrycia.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)Zapiekanka ziemniaczano-rybna, 10 . 0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisyJem zdrowo:
Sałatka z
makreląZapiekanka ziemniaczana ze
szpinakiemSłoneczne risotto
Polędwiczka w musztardzie
Filet z indyka faszerowany
kaszą jaglaną i
morelami