ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczano-rybna

Zapiekanka ziemniaczano-rybna

nazwa

Wykonanie

Szybki i prosty sposób na rybę z ziemniakami. Białe wytrawne wino nadaje tej zapiekance charakterystycznego lekko kwaskowego posmaku. Idealne danie na piątkowy obiad.
Title Votes Rating Review No results.
Składniki
1kg ziemniaków
0,5kg płatów rybnych
1 szklanka wina białego wytrawnego
pół szklanki wody
tymianek
sól, pieprz cytrynowy
sok z cytryny
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Krok 1
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać tymiankiem.
Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy i ułożyć połowę plastrów ziemniaków. Posolić i skropić je oliwą. Następnie na ziemniaki ułożyć przygotowaną rybę, a na wierzch ułożyć resztę ziemniaków. Ponownie skropić oliwą, posolić, a wierzch zapiekanki posypać tymiankiem.
Krok 3
Zmieszać wino z wodą i zalać zapiekankę. Płyn nie powinien zakrywać całkowicie górnej warstwy. Piec 1 godzinę w 200°C bez przykrycia.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)
Zapiekanka ziemniaczano-rybna, 10 . 0 out of 10 based on 1 rating
Podobne wpisy
Jem zdrowo: Sałatka z makrelą
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
Słoneczne risotto
Polędwiczka w musztardzie
Filet z indyka faszerowany kaszą jaglaną i morelami
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/04/12851/zapienkanka-ziemniaczano-rybna