Wykonanie
27 lutego 2015Składniki:3 filety
Soli (każdy po ok.150g.)6 kostek mrożonego brykietu
szpinaku1 duży
batat (ok.0,5kg.)1 łyżka śmietany18%
sól morska świeżo mielona
pieprz cytrynowyoliwa z oliwekświeży posiekany
koperek do oprószenia gotowego daniaplastry
cytryny do podania z
rybąPrzygotowanie:Filety jeśli mrożone rozmrozić w
mleku , umyć , osuszyć.Brykiet zostawić do rozmrożenia , miękki wymieszać ze
śmietaną.
Batata obrać , pokroić w cienkie plastry ok.1 cm.Blaszkę do pieczenia skropić
oliwą z oliwek , ułożyć plastry
batata , czynność powtórzyć.Na
ziemniaka położyć filety
soli ,oprószyć je
solą i
pieprzem cytrynowym.Każdą
rybę przykryć kołderką ze
szpinaku.Danie piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Podawać posypane świeżym
koprem z plastrami
cytryny oraz
sałatką ze świeżych warzyw.SmacznegoPost navigation← Prosta w przygotowaniu , syta i bardzo smaczna zapiekanka chlebowa na śniadanie lub kolację. Robi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerzy , stanowi świetny rodzinny posiłek. Przygotowanie jej pozwala na wykorzystanie reszty
pieczywa z poprzedniego dnia.Krokiety ze
szpinakiem zawszę wydawały mi się jakieś mdłe. Ostatnio spróbowałam ich w szkole , postanowiłam odtworzyć i urozmaicić pomysł na farsz
szpinakowy. Końcowy efekt pozytywnie zadziwił mnie i domowników. Jednym krokietem można najeść się do syta :) →