Wykonanie
Z Pomorza –
śledziowego zagłębia przyleciał do nas przepis na grecką wersję tej
ryby. Pani Teresa Kropidłowska jest w ich dziedzinie prawdziwym
guru. Polecamy!
Składniki
40 dag
śledzi solonych40 dag
marchewki (ugotowanej w skórce na pół miękko)
40 dag
cebuli (w grubsze piórka)
0,5 szkl
oleju1 mały
przecier pomidorowy10 dag
rodzynekSposób przygotowania
Krok 1
Na patelnię wlać
olej ,dodać
cebulę ,dusić chwilę ,nie smażyć ,dodać
marchew potartą na tarce o dużych oczkach, chwilę razem przesmażyć .
Dodać
przecier pomidorowy,
rodzynki wcześniej sparzone, wymieszać ,chwilę przesmażyć ,ostudzić.
Śledzie wymoczyć ,pokroić w paseczki i dodać do sosu ,wymieszać. Odstawić na jeden dzień.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 9.0/ 10 (1 vote cast)
Śledzie po grecku - danie konkursowe, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Podobne wpisy
Śledzie w
śmietanie z krylkami po borowiacku – danie konkursowe
Sałata śledziowa
Dorsz po grecku z
ziołami – danie konkursowe
Śledzie w
oleju z
cytryną – danie konkursowe
Domowy
paprykarz szczeciński – danie konkursowe