ßßß Cookit - przepis na Jem zdrowo: Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i wołowiną

Jem zdrowo: Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i wołowiną

nazwa

Wykonanie

A tu coś dla fanów kaszy jaglanej:) Bakłażan z pysznym, zdrowym farszem, polecam.
Składniki
3 średniej wielkości bakłażany
1 puszka pomidorków pelati
0,5kg mięsa mielonego wołowego
1 duży por (biała część )
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
przyprawy tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryka słodka i chili
3 łyżki oliwy do podsmażenia
Sposób przygotowania
Krok 1
Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (możemy trochę krócej, żeby była lekko twarda). Por kroimy w piórka i obsmażamy na oliwię. Dodajemy mięso i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 8 minut, dodajemy pomidorki pelati oraz kaszę. Dusimy jeszcze około 7-8 minut. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Bakłażany przekroimy na pół, wycinamy środki i nacieramy solą każdą połowę. Zostawiamy na 15 minut, następnie opłukujemy wodą. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodopornym, nakładamy farsz i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)
Podobne wpisy
Filet z indyka faszerowany kaszą jaglaną i morelami
Roladki z grillowanym bakłażanem
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/02/15721/jem-zdrowo-baklazan-faszerowany-kasza-jaglana-i-wolowina