ßßß Cookit - przepis na Świeży sok z owoców i warzyw

Świeży sok z owoców i warzyw

nazwa

Wykonanie

< Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami
Sos ze świeżych grzybów leśnych >
Aby zrobić taki pyszny świeży sok, niezbędna będzie maszyna do soków czyli sokowirówka. Dostałam taką oto sokowirówkę ostatnio w prezencie, bardzo mnie to uradowało muszę przyznać ponieważ właśnie chciałam dobrą i mocną sokowirówkę po tym jak się zraziłam do mojej pierwszej sokowirówki firmy no name, która to okazała się okropną pomyłką i odsprzedałam ją za psi grosz w internecie. Moja nowa sokowirówka jest dość mocna bo ma 1100 W i naprawdę świetnie sobie daje radę z moimi sokowymi przeprawami, które ostatnio są bardzo częste z uwagi na to że uwielbiam takie świeże soki oraz z racji chęci eksperymentowania z różnymi owocami i warzywami. Dodatkowo bardzo łatwo się ja myje, składa i rozkłada. Nie reklamuję tutaj akurat firmy Zelmer, jest to moj prywatny post ale muszę też przyznać że w domu posiadam wiele sprzętu tej firmy i nigdy nie byłam zawiedziona, więc coś w tym musi też być
W każdym razie bardzo serdecznie polecam robienie soków obojętnie w jakiej sokowirówce, oby sprawiało wam to satysfackcję i oby efekt był pyszny… Moje soki wkładam do lodówki i piję mocno schłodzone, a najbardziej lubię je na drugi dzień, kiedy są mega zimne…
Dzisiejsza propozycja :
proporcja jest dowolna, ile czego dacie zależy tylko od was, każdy sok wyjdzie pyszny
Jabłka
Marchew
Seler naciowy
Seler zwykły
pomorańcze
kawałek imbiru
(z imbirem uważajcie, dajcie naprawdę maleńki kawałeczek, ja się rozpędziłam i dałam pół korzenia, Moc była tak piekąca że musiałam dołożyc sporą porcję owoców dodatkowo a itak sok był pikantny)
Jabłek nie obieram, marchwi też nie – myję je tylko bardzo dokładnie usuwając pestycydy, w jednej misce myję je z dodatkiem octu,( odczyn kwaśny) następnie władam do drugiej miski z sodą,(odczyn zasadowy) na końcu płucze w czystej wodzie.
Obieram tylko cytrusy ze skóry oraz bulwę selera ponieważ nie podoba mi się jego skóra i jakoś zawsze obieram go przed sokowaniem ze skóry.
Soków nigdy niczym nie dosładzam.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami
Sos ze świeżych grzybów leśnych >
Źródło:http://panikucharka.pl/koktajle/swiezy-sok-owocow-warzyw-sezon-letni