Wykonanie
Dlaczego mając w domu sokowirówkę nie pijemy świeżych, zdrowych soków? Nie znam osoby, która po zakupie tego sprzętu używałaby go regularnie. Najczęściej robimy sok 5
razy, zaraz po zakupie, a
potem sokowirówka zajmuje tylko miejsce w szafce. Dlaczego tak się dzieje? Najbardziej logicznym wytłumaczeniem dla mnie jest konieczność rozkładania i zmywania wszystkich części - zajmuje to więcej czasu niż zrobienie samego soku. Wydaje się to być trafnym wytłumaczeniem, o ile nie mamy zmywarki, bo wówczas pozostaje tylko rozłożenie, przemycie i włożenie do zmywarki.. ale nawet wtedy nie chce się tego nikomu robić. No cóż.. chyba dlatego jeszcze nie kupiłam sokowirówki.. największe lenistwo objawia się właśnie w takich sytuacjach ;)Może jeśli zastanowimy się nad pozytywnymi skutkami picia
świeżych soków, damy się jednak przekonać do częstszego składania, rozkładania.. i zmywania ;(I tak, na przykład:Sok z
marchwi, jako ten najpopularniejszy, poprawia wzrok i metabolizm, korzystnie wpływa na układ nerwowy, działa antyoksydacyjnie, w połączeniu z
selerem lub
jabłkiem wzmacnia odporność i przeciwdziała starzeniu. Powinno się pić 1 lub 2 szklanki takiego soku dziennie.Sok z
buraków, pomaga w leczeniu nadciśnienia czy chorób układy pokarmowego, poprawia ogólne samopoczucie. Zawiera kwas foliowy, który wzmacnia odporność i działa przeciw nowotworowo. Bardzo wskazany dla kobiet, które chcą zajść w ciąże lub już w ciąży są - kw. foliowy wspomaga prawidłowy rozwój kory mózgowej, układu nerwowego u
płodu oraz reguluje prawidłową wagę i rozwój noworodków.Dodatkową zaletą przyrządzania takich
soków w domu jest również cena, te świeże, przygotowywane 'na mieście' zawsze będą droższe.SKŁADNIKI4 średnie
marchewki1/2 średniego
selera1
jabłkoPRZEPISWszystko myjemy, obieramy i do sokowirówki :)Nie wyrzucajcie resztek z sokowirówki!!Pieczcie ciasta :)np. Ciasto
marchewkowe