ßßß Cookit - przepis na Key lime pie

Key lime pie

nazwa

Wykonanie

Pomysł, żeby przygotować Key lime pie pojawił się w mojej głowie w związku ze zbliżającą się premierą nowego sezonu serialu „Dexter”. Uwielbiam go i fakt, że 30. czerwca rozpocznie się ostatni sezon, nie nastraja mnie zbyt optymistycznie… Zastanawiałam się nad odpowiednim przepisem – szukając inspiracji natknęłam się na wiele „krwistych” potraw, jednak chciałam, żeby była to potrawa pojawiająca się w serialu, a nie nim inspirowana. W końcu na to wpadłam – Key lime pie! Jakże ważne dla serialu ciasto! Nie będę zdradzać, czemu, żeby nie psuć zabawy osobom, które nie oglądały jeszcze „Dextera”, ale wierzcie mi, że było ważne ;)
Nazwa „Key lime pie” wzięła się od nazwy limonek, pochodzących z Florida Keys – Key lime. Przygotowywane jest ono najczęsciej w jednej z dwóch wersji – albo z warstwą bezy, albo ozdobione bitą śmietaną (jak dla mnie bez śmietany jest najlepsze ;). Obecnie, w związku z ryzykiem obecności bakterii Salmonelli w jajkach, ciasto wstawia się do pieca, pierwotnie jednak nie było ono pieczone – kwaśny sok z limonek sam „piekł” żółtka, dzięki czemu masa gęstniała. Tę właściwość kwasu wykorzystuje się także m.in. przy przygotowaniu ceviche, w którym sok z cytrusów „gotuje” mięso ryby.
Ciekawostka – najbliższa wersja systemu Android ma nazywać się Key lime pie ;)
Składniki:
200g ciastek Digestive (bez czekolady)
2 łyżki cukru
80g masła
4 żółtka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
175ml soku z limonki
2 łyżeczki skórki otartej z limonki
bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie)
nagrzej piec do 180 C
rozpuść masło
ciastka rozdrobnij – w malakserze lub umieszczając je w torebce i krusząc przy pomocy np wałka
dodaj cukier i roztopione masło, dokładnie wymieszaj (konsystencja mokrego piasku)
przełóż do foremki, dociśnij do dna i brzegów tak, zeby jego warstwa była równa, wstaw do pieca na 10 minut
żółtka ubij na puszystą masę
wlej do nich mleko skondensowane, ubijaj aż dobrze się połączą
dodaj skórkę i sok z limonki*, ubijaj dosłownie kilka sekund – jak masa zacznie gęstnieć, przerwij miksowanie
przełóż limonkową masę na podpieczony spód z ciastek, piecz w 180 C 10 minut, następnie wyłącz piec i pozostaw w nim ciasto na ok 15 minut
po tym czasie wyjmij je i wystudź, po czym przełóż do lodówki (najlepiej na całą noc)
ozdób bitą śmietaną (opcjonalnie)
Smacznego! :)
*najpierw wlej 150ml, wymieszaj i spróbuj, czy masa nie jest zbyt kwaśna, jeśli nie, dodaj resztę

Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/06/24/key-lime-pie