Wykonanie
Pomysł, żeby przygotować Key lime pie pojawił się w mojej głowie w związku ze zbliżającą się premierą nowego sezonu serialu „Dexter”. Uwielbiam go i fakt, że 30. czerwca rozpocznie się ostatni sezon, nie nastraja mnie zbyt optymistycznie… Zastanawiałam się nad odpowiednim przepisem – szukając inspiracji natknęłam się na wiele „krwistych” potraw, jednak chciałam, żeby była to potrawa pojawiająca się w serialu, a nie nim inspirowana. W końcu na to wpadłam – Key lime pie! Jakże ważne dla serialu ciasto! Nie
będę zdradzać,
czemu, żeby nie psuć zabawy osobom, które nie oglądały jeszcze „Dextera”, ale wierzcie mi, że było ważne ;)Nazwa „Key lime pie” wzięła się od nazwy
limonek, pochodzących z Florida Keys – Key lime. Przygotowywane jest ono najczęsciej w jednej z dwóch wersji – albo z warstwą
bezy, albo ozdobione
bitą śmietaną (jak dla mnie bez
śmietany jest najlepsze ;). Obecnie, w związku z ryzykiem obecności bakterii Salmonelli w jajkach, ciasto wstawia się do pieca, pierwotnie jednak nie było ono pieczone – kwaśny sok z
limonek sam „piekł”
żółtka, dzięki
czemu masa gęstniała. Tę właściwość kwasu wykorzystuje się także m.in. przy przygotowaniu ceviche, w którym sok z
cytrusów „gotuje”
mięso ryby.Ciekawostka – najbliższa wersja systemu Android ma nazywać się Key lime pie ;)Składniki:200g
ciastek Digestive (bez
czekolady)2 łyżki
cukru80g
masła4
żółtka1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego175ml
soku z limonki2 łyżeczki skórki otartej z
limonkibita śmietana do dekoracji (opcjonalnie)nagrzej piec do 180 Crozpuść
masłociastka rozdrobnij – w malakserze lub umieszczając je w torebce i krusząc przy pomocy np wałkadodaj
cukier i roztopione
masło, dokładnie wymieszaj (konsystencja mokrego piasku)przełóż do foremki, dociśnij do dna i brzegów tak, zeby jego warstwa była równa, wstaw do pieca na 10 minut
żółtka ubij na puszystą masęwlej do nich
mleko skondensowane, ubijaj aż dobrze się połącządodaj skórkę i
sok z limonki*, ubijaj dosłownie kilka sekund – jak masa zacznie gęstnieć, przerwij miksowanieprzełóż
limonkową masę na podpieczony spód z
ciastek, piecz w 180 C 10 minut, następnie wyłącz piec i pozostaw w nim ciasto na ok 15 minutpo tym czasie wyjmij je i wystudź, po czym przełóż do lodówki (najlepiej na całą noc)ozdób
bitą śmietaną (opcjonalnie)Smacznego! :)*najpierw wlej 150ml, wymieszaj i spróbuj, czy masa nie jest zbyt kwaśna, jeśli nie, dodaj resztę

…