Wykonanie
Tarta idealna na lato :-). Lekka, orzeźwiająca w smaku, o konsystencji kremowego sernika. Oryginalnie
tarta jest zrobiona nie ze zwykłych
limonek, ale 'key lime', które dojrzałe są żółte, malutkie, bardziej kwaśne w smaku ale i bardziej aromatyczne. Popularnie jest podawana z
bitą śmietaną (pominęłam) lub z
białek niewykorzystanych przy jej wykonaniu robi się na wierzch
bezową kołderkę (jak przy lemon meringue pie). Koniecznie do wykonania :-).Składniki na spód:150 g
ciastek digestive60 g
masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć w malakserze lub blenderem na piasek. Dodać roztopione
masło, wymieszać.Formę na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować
masłem. Spód i boki wyłożyć masą
ciasteczkową, wyrównując i dociskając je do formy. Podpiec w temperaturze 160ºC przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Uwaga: spód zachowuje się jakbyśmy piekli
ciasteczka, zaczyna lekko rosnąć; po wyjęciu z piekarnika łyżką przycisnęłam go z powrotem do formy.Składniki na nadzienie:4
żółtka1 puszka
mleka słodzonego skondensowanego (400 g)1 łyżka otartej skórki z
limonki1/2 szklanki (125 ml) świeżo wyciśniętnego
soku z limonki (3 - 5 sztuk w zależności od wielkości
owocu)
bita śmietana do dekoracji (niekoniecznie, ja nie użyłam)
Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać
mleko skondensowane, otartą skórkę,
sok z limonki, zmiksować.Miksturę wylać na kruchy spód.Piec 12 - 15 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 170°C. Upieczona
tarta będzie ścięta na całej powierzchni - sprawdzamy patyczkiem dotykając tylko jej powierzchni (może się lekko trząść). Wyjąć, przestudzić w formie, następnie włożyć do lodówki na całą noc.Tartę podawać np. udekorowaną
bitą śmietaną.Smacznego :)


Przepis pochodzi z magazynu The Australian Women's Weekly "
Pies".