ßßß
Tarta idealna na lato :-). Lekka, orzeźwiająca w smaku, o konsystencji kremowego sernika. Oryginalnie tarta jest zrobiona nie ze zwykłych limonek, ale 'key lime', które dojrzałe są żółte, malutkie, bardziej kwaśne w smaku ale i bardziej aromatyczne. Popularnie jest podawana z bitą śmietaną (pominęłam) lub z białek niewykorzystanych przy jej wykonaniu robi się na wierzch bezową kołderkę (jak przy lemon meringue pie). Koniecznie do wykonania :-).Składniki na spód:150 g ciastek digestive60 g masła, roztopionegoCiasteczka pokruszyć w malakserze lub blenderem na piasek. Dodać roztopione masło, wymieszać.Formę na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem. Spód i boki wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównując i dociskając je do formy. Podpiec w temperaturze 160ºC przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Uwaga: spód zachowuje się jakbyśmy piekli ciasteczka, zaczyna lekko rosnąć; po wyjęciu z piekarnika łyżką przycisnęłam go z powrotem do formy.Składniki na nadzienie:4 żółtka1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400 g)1 łyżka otartej skórki z limonki1/2 szklanki (125 ml) świeżo wyciśniętnego soku z limonki (3 - 5 sztuk w zależności od wielkości owocu)bita śmietana do dekoracji (niekoniecznie, ja nie użyłam)Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko skondensowane, otartą skórkę, sok z limonki, zmiksować.Miksturę wylać na kruchy spód.Piec 12 - 15 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 170°C. Upieczona tarta będzie ścięta na całej powierzchni - sprawdzamy patyczkiem dotykając tylko jej powierzchni (może się lekko trząść). Wyjąć, przestudzić w formie, następnie włożyć do lodówki na całą noc.Tartę podawać np. udekorowaną bitą śmietaną.Smacznego :)
Przepis pochodzi z magazynu The Australian Women's Weekly "Pies".