Wykonanie
Skoro da się zrobić taki pyszny
budyń z
cytryny,
czemu nie spróbować z innymi
owocami (już mi kilka kwaskowatych przyszło na myśl). Dziś pod nóż poszły
limonki. Wykonuję mój
budyń podobnie jak lemon
curd . Zwiększyłam jedynie ilość
owoców i muszę przyznać, że wyszło jeszcze smaczniej (
curd jest tak kwaśny, że aż mi ślinka cieknie na samą myśl).Składniki:150 g
masłasok z 5
limonekskórka z 5
limonek3/4 szklanki
cukru4
żółtkaW niewielkim garnku gotujemy
wodę. W żaroodpornej miseczce umieszczamy
masło,
cukier oraz skórkę (startą zesterem) i sok z
cytrusów. Miskę stawiamy nad parującą
wodą (miska nie powinna jej bezpośrednio dotykać). Gdy
masło zacznie się rozpuszczać, a masa
zrobi się jednolita, dodajemy
żółtka. Krem ubijamy energicznie minimum 10 minut na malutkim ogniu za pomocą trzepaczki kuchennej. Gdy
zrobi się gęsty ściągamy go z palnika, ale dalej ubijamy, aby się nie zważył. Po kolejnych 5 minutach (krem jest jedwabisty i jednolity) przelewamy go do słoiczka, szczelnie zamykamy, studzimy i odstawiamy do lodówki.