ßßß Cookit - przepis na LIME CURD

LIME CURD

nazwa

Wykonanie

Skoro da się zrobić taki pyszny budyń z cytryny, czemu nie spróbować z innymi owocami (już mi kilka kwaskowatych przyszło na myśl). Dziś pod nóż poszły limonki. Wykonuję mój budyń podobnie jak lemon curd . Zwiększyłam jedynie ilość owoców i muszę przyznać, że wyszło jeszcze smaczniej (curd jest tak kwaśny, że aż mi ślinka cieknie na samą myśl).
Składniki:
150 g masła
sok z 5 limonek
skórka z 5 limonek
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
W niewielkim garnku gotujemy wodę. W żaroodpornej miseczce umieszczamy masło, cukier oraz skórkę (startą zesterem) i sok z cytrusów. Miskę stawiamy nad parującą wodą (miska nie powinna jej bezpośrednio dotykać). Gdy masło zacznie się rozpuszczać, a masa zrobi się jednolita, dodajemy żółtka. Krem ubijamy energicznie minimum 10 minut na malutkim ogniu za pomocą trzepaczki kuchennej. Gdy zrobi się gęsty ściągamy go z palnika, ale dalej ubijamy, aby się nie zważył. Po kolejnych 5 minutach (krem jest jedwabisty i jednolity) przelewamy go do słoiczka, szczelnie zamykamy, studzimy i odstawiamy do lodówki.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/lime-curd.html