ßßß Cookit - przepis na Lemon curd

Lemon curd

nazwa

Wykonanie

Ten krem zna każdy...dopiszę tylko, że wcale nie trzeba sugerować się aż tak bardzo ilością jaj w przepisie, jeśli zalegają wam jajka bądź żółtka w lodówce to bez problemu możecie na oko je dodać do kremu, wyjdzie na pewno a jaja się nie zmarnują :) a krem... można przygotować nie tylko z cytryną...polecam maliny i pomarańcze:)
przepis z głowy
Składniki:
sok z trzech cytryn+ skórka ( u mnie również skórka z limonki )
2 jajka
2 żółtka
200 g cukru
100 g masła
Wszystkie składniki wymieszać (masło dodać na końcu ) i zagotować, ciągle mieszając. Po kilku minutach masa powinna zgęstnieć. Należy gotować na małym ogniu często mieszając od dołu .Przełożyć jeszcze ciepłe do słoiczka i przykryć folią spożywczą tak by dotykała kremu, wtedy nie pojawi się na wierzchu nieładny kożuch :) Taki krem można użyć do naleśników, pączków, składnik kremów tortowych a nawet jako dżem!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/06/lemon-curd.html