Wykonanie
Ten krem zna każdy...dopiszę tylko, że wcale nie trzeba sugerować się aż tak bardzo ilością jaj w przepisie, jeśli zalegają wam
jajka bądź
żółtka w lodówce to bez problemu możecie na oko je dodać do kremu, wyjdzie na pewno a
jaja się nie zmarnują :) a krem... można przygotować nie tylko z
cytryną...polecam
maliny i
pomarańcze:)
przepis z głowySkładniki:sok z
trzech cytryn+ skórka ( u mnie również skórka z
limonki )2
jajka2
żółtka200 g
cukru100 g
masłaWszystkie składniki wymieszać (
masło dodać na końcu ) i zagotować, ciągle mieszając. Po kilku minutach masa powinna zgęstnieć. Należy gotować na małym ogniu często mieszając od dołu .Przełożyć jeszcze ciepłe do słoiczka i przykryć folią spożywczą tak by dotykała kremu, wtedy nie pojawi się na wierzchu nieładny kożuch :) Taki krem można użyć do naleśników, pączków, składnik kremów
tortowych a nawet jako
dżem!