Wykonanie
Babeczki
orzechowe są przepyszne. W oryginalnym przepisie składników na masę było o połowę mniej, ale wtedy zostaje za dużo ciasta. Podwoiłam więc ilość składników, pomniejszając jednocześnie ilość
cukru, która wg mnie była zdecydowanie za duża.
Składniki:masa- 50 dag łuskanych
orzechów (ja kupiłam takie już zmielone),- 2
jajka,- 60 dag
cukru,- 5
białek,ciasto- 37,5 dag
mąki,- 5
żółtek,- 1 kostka
masła,- 12,5 dag
cukru.Sposób przygotowania:Pierwsze trzy składniki masy mieszamy ręką. Następnie dodajemy 5 ubitych
białek i paczkę
rodzynek.Ze składników ciasta wyrabiamy zbitą kulą, a następnie ją rozwałkowujemy. Wycinamy kółka (odrobinę większe niż średnica foremek) i wkładamy je do foremek babkowych, które czymś wysmarowujemy albo wykładamy foremkami papierowymi, by po upieczeniu łatwo się wyjęły. Do foremek wyłożonych
ciastem wkładamy przygotowaną masę
orzechową. Należy tak wkładać, by zostało odrobinę miejsca na wyrośnięcie. Masa nie może się wylewać:Babeczki pieczemy w 180°C przez ok. 20 minut. Należy sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe.
Naprawdę gorąco polecam, bo nie ma z tym za dużo roboty, a przyjemność jedzenia jest przeogromna.