Wykonanie
Święta już tak blisko, a ja jak zwykle przygotuję tylko 1/10 z tego, co sobie wymyśliłam. Każdego roku w ostatniej chwili wypiekam właśnie takie pierożki, bo makowiec trudniej podzielić i trudniej zjeść go bardzo mało. A poza tym są bardzo urokliwe. Na pewno gościom będzie miło, kiedy spróbują takiego pysznego pierożka na deser po wykwintnym świątecznym obiedzie. Albo zabiorą go do kieszeni na świąteczny spacer…Chociaż tak naprawdę, najbardziej potrzebujemy świątecznej atmosfery, a to nie jedzenie samo w sobie ją tworzy, tylko ludzie. I to na nich powinniśmy się skupić w czasie świąt, czego sobie i Wam wszystkim, najgoręcej życzę!

Składniki (na około 40 pierożków wykrawanych szklanką)Ciasto500 g
mąki orkiszowej(300g ciemnej, razowej i 200 g jaśniejszej)250 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę2
żółtka2 łyżki
mleka kokosowego lub
śmietanki3 łyżki zimnej
wody2 szczypty
solimąka do podsypania stolnicy (minimalnie lub wcale)1
jajo roztrzepane do posmarowania pierogów przed pieczeniemFarsz125 g mielonego suchego
maku (można zmielić w młynku)1 szklanka
mleka roślinnego (owsiane,
ryżowe,
migdałowe) lub innego4 łyżki
masła klarowanego4 łyżki
miodu lub dowolnego naturalnego słodu¾ szklanki posiekanych
migdałów bez skórki0,5 szklanki posiekanych
orzechów włoskichszczypta mielonej
wanilii4 łyżki
rumu (niekoniecznie, dla dzieci – bez
rumu)2 łyżki mielonej suszonej
skórki pomarańczowej
CiastoWymieszać
mąkę z
solą i dodać pozostałe składniki. Rozetrzeć masę w palcach, tworząc grudki podobne do kruszonki. Zagnieść szybko kruche ciasto, uformować kulkę i wstawić do lodówki.Farsz
Mak zalać
mlekiem i doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby dodać nieco
mleka, ponieważ
mak będzie wchłaniał płyn. Gotować kilka minut, aby
mak zmiękł i nabrał delikatniejszego smaku. Następnie dodać
masło oraz wszystkie pozostałe składniki. Na bardzo małym ogniu gotować, mieszając, aż wszystkie składniki skomponują się
smakowo, a
rodzynki będą bardzo miękkie.Gotowy farsz odstawić do przestudzenia i wyjąć ciasto z lodówki.Odrywać ciasto po kawałku i wałkować na stolnicy lub blacie dość cienko. Wyciąć krążki i jeśli są zbyt grube, jeszcze raz je rozwałkować. Powinny być elastyczne. Nałożyć nadzienie, docisnąć brzegi i dodatkowo przycisnąć cały brzeg każdego pierożka widelcem, jak to widać w postaci ząbków na zdjęciach. Postępując tak do wyczerpania ciasta i nadzienia, układać pierożki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pierogi dłonią lub za pomocą pędzelka roztrzepanym
jajem Piec w nagrzanym do 180˚C piekarniku (duże pierogi przez około 24 minuty, małe przez około 18 minut, na środkowej półce).